Novo drastično poskupljenje goriva u dijelu BiH: "To su naše pumpadžije"

3
Radiosarajevo.ba
Novo drastično poskupljenje goriva u dijelu BiH: "To su naše pumpadžije"
Arhiv / Nema pada cijena goriva za sada

Na benzinskim pumpama u entitetu RS prošle sedmice je opet došlo do poskupljenja goriva. Tako sada na pojedinim pumpama litar dizela košta i do 3,14 KM.

Njegova cijena je prije ovog poskupljenja iznosila oko 3,05 KM, što znači da je ovo gorivo otišlo za devet feninga po litru.

"Početkom protekle sedmice, litar sam plaćao 3,05 KM. Kad sam u prošli petak ponovo otišao da natočim, dočekala me nova cijena, a dizel je bio skuplji za devet feninga. Ovo je zaista previše. U proteklom periodu, čak smo se nadali da bi moglo da dođe do pojeftinjenja, jer su jedno vrijeme cijene sirove nafte bile u padu, ali to se nije desilo. To su naše pumpadžije, kod njih, uglavnom, postoji samo korekcija cijena naviše. Čak i kad ima realnog osnova za pojeftinjenje, ušute se i čekaju novu priliku da poskupe", kaže Nikola V. iz Banja Luke za Srpskuinfo.

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri privrednoj komori RS nema informacija za koliko je, u prosjeku, i zbog čega došlo do korekcije cijena na benzinskim pumpama u ovom bh. entitetu.

Podsjetimo, nakon poslednjeg pojeftinjenja u RS, koje se desilo oko 20. marta, litar dizela je koštao od 2,89 do 3,09 KM ili oko tri KM u prosjeku, dok se cijena litra benzina kretala od 2,79 do 3,12 KM.

Zanimljivo je da je desetak dana unazad, benzin u RS skuplji od benzina u Federaciji BiH. Naime, nakon značajnog pojeftinjenja, litar ovog goriva je u FBiH došao na 2,46 – 3,11 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije