Novka Agić: Probleme s citostaticima uglavnom rješavamo

Fena
Novka Agić: Probleme s citostaticima uglavnom rješavamo
Direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Novka Agić istakla je da je i za taj zavod apsolutno neprihvatljiva deficitarnost pojedinih lijekova.

Potvrdila je da se suočavaju s problemima u osiguranju kontinuiranog snabdijevanja citostatika, a trenutno su najveći problem lijekovi karboplatin, vinkristin i tioguanin.

"Niko neće da se javi na tender za lijekove vinkristin i tioguanin jer su njihove vrijednosti godišnje male. Potrošnja lijeka vinkristin u prošloj godini bila je u vrijednosti oko 26 hiljada KM, a tioguanina oko 1.500 KM. Te lijekove ćemo refundirati pacijentima. Tri proizvođača koji imaju dozvolu za prometovanje lijeka karboplatin obavijestila su nas da ne mogu obezbijediti isporuku zbog problema u proizvodnji tog lijeka", kazala je Agić Feni.

Naglašava da je Zavod nakon toga osigurao interventni uvoz lijeka karboplatin. Kaže da će karboplatin do kraja sedmice biti isporučen u zdravstvene ustanove, a vinkristin će od danas biti sukcesivno isporučivan.

"Ovo nisu stvari na koje možemo utjecati. Ostali lijekovi gdje je problem bio u kontroli ili neprilagođenom obliku, uglavnom se rješavaju",naglasila je.

Novka Agić podsjeća da je godišnja potrošnja karboplatina oko 200 hiljada KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije