Novinari locirali odbjeglog zločinca Kornjaču

Radiosarajevo.ba
Novinari locirali odbjeglog zločinca Kornjaču


Doktor smrti iz Čajniča Duško Kornjača, za kojim je zbog ratnih zločina raspisana potjernica, živi i radi u Novom Sadu, u Srbiji. Lokacija ove, kako ga nazivaju, alfe i omege čajničkih zločina otkrivena je u pismu koje je stiglo Avazu.

U pismu su navedeni adresa i drugi, lični detalji odbjeglog zločinca.

Koliko ga je teško bilo pronaći, svjedoči činjenica da su ga novinari ovog lista uspjeli dobiti pozivom na telefonski broj novosadskog predstavništa Vitafona, gdje Kornjača radi. U telefonskom razgovoru, Kornjača je rekao da nema pojma da ga se u BiH traži zbog zločina, ali, sad kad zna, nema se namjeru prijaviti vlastima.

Iako tvrdi da nema pojma o potrazi za njim, ipak je bio vrlo upućen o sporazumu o procesuiranju svojih državljana za ratne zločine koji BiH i Srbija trebaju potpisati. „I taj sporazum danas jeste, sutra nije. To ne mora ništa značiti, jer preko noći se svašta može promijeniti.“

„Manite se potjernica. BiH me ne zanima, otišao sam iz nje prije šest godina i ne mislim se vraćati. Danas sam ovdje, sutra ću možda biti negdje drugo, o čemu trenutno i razmišljam“, izjavio je Kornjača, nagovijestivši ovim i nastavak bijega. Zanimljivo je i to da se Kornjača uredno koristi CIPS-ovom ličnom kartom i da koristi automobil sa bh. registarskim oznakama.

Iako se ideologija doktora smrti, kojeg je odlikovao i sam Radovan Karadžić, smatra glavnim pokretačem zločina u Čajniču, bjegunac negira da je učestvovao u njima. On poručuje da ne zna detalje o ubistvima u logoru Mostina, gdje je u dva navrata 1992. ubijeno više od 150 Bošnjaka.

Istraga protiv Kornjače, kojeg je tek 2004. s pozicije načelnika smijenio visoki predstavnik, još traje, a potjernicu za njim raspisao je Sud BiH. Kada bude uhapšen, Kornjača će se pridružiti bratu Milunu te ratnim prijateljima Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, kojima se pred Sudom BiH već sudi za zločine u Čajniču

Ipak, 'sjećanje mu se popravilo' u odnosu na proteklo vrijeme – nekad je o ovom slučaju govorio kako su "muslimani pobili muslimane". Kornjača je u izjavi za Avaz decidan da je za ta ubistva bio osumnjičen Velja Tadić, koji je kasnije stradao u nekim sukobima:

"Ja nisam bio sudionik tih događaja(?!). To mjesto je bilo pod jurisdikcijom MUP-a, oni su ga obezbjeđivali i ti ljudi su svjedoci, oni sigurno sve znaju.“

Bit će da je Kornjačino krhko sjećanje zaboravilo da je upravo on u ratnom dobu bio čelnik SDS-a, predsjednik Općine i Kriznog štaba. Glavni je ideolog etničkog čišćenja, formiranja logora, protjerivanja, ubijanja, pljački, rušenja...



Ipak, i pored svega, Kornjača je i nakon Dejtona ostao prvo lice Čajniča. Ostao je načelnik te općine sve dok ga nije smijenio visoki predstavnik 2002. Istovremeno je radio u bolnici kao internista.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije