Novinar Vasković tvrdi: 'Ranko Debevec i Osman Mehmedagić u novim problemima'

3
Radiosarajevo.ba
Novinar Vasković tvrdi: 'Ranko Debevec i Osman Mehmedagić u novim problemima'
Foto: PrtScr / Osman Mehmedagić i Ranko Debevec

Nakon što su istražioci SIPA, 9. augusta ove godine, ušli u Visoki sudski i tužilački savjet kako bi “otvorili” CMS, istraga u predmetu protiv Ranka Debeveca, suspendovanog predsjednika Suda BiH, ali i Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg direktora OSA BiH, intenzivirana je i u ovom pravcu, piše novinar Slobodan Vasković.

"Prema mojim informacijama, istražuje se dodjela predmeta sudijama i sudskim vijećima Suda BiH, jer je poznato da je Debevec teško zloupotrebljavao CMS sistem, kako bi njemu odane sudije i sudska vijeća dobili predmete za koje je on bio zainteresovan iz kriminalnih razloga.

Osmica je obuhvaćen ovom istragom, jer je znao da Debevec zloupotrebljava CMS sistem, ali ga nije ni prijavio Tužilaštvu BiH niti bilo šta drugo, u skladu sa zakonom, učinio, već je zajedno sa njim dogovarao koga osloboditi, smanjiti mu kaznu ili, pak, presuditi mimo zakona.

Načelnik Nevesinja o ponoćnoj drami: 'Bacio je bombu i lakše povrijedio jednu osobu - ubijen je'

Načelnik Nevesinja o ponoćnoj drami: 'Bacio je bombu i lakše povrijedio jednu osobu - ubijen je'

Prema mojim informacijama, Debevec je prvo samostalno, bez Osmice, počeo sa zloupotrebom CMS-a, ali je Mehmedagić veoma brzo saznao za to i uključio se, zajedno sa tadašnjim predsjednikom Suda BiH, u malverzacije oko imenovanja podobnih sudija i sudskih vijeća.

Ključni saradnici Debeveca u ovim kriminalnim radnjama bili su uposlenici Suda BiH, a, uz njih, i određen broj sudija.

Istraga oko zloupotreba CMS sistema mogla bi odgoditi podizanje optužnice protiv Debeveca i Osmice dok se ne prikupe svi dokazi. Izvjesno je da neće samo njih dvojica biti u toj optužnici, jer je ovdje riječ o organizovanom kriminalu, bez presedana.

Optužnica protiv navedenog dvojca trebala je biti podignuta do kraja ovog mjeseca", piše Vasković.

Novinar Vasković je ranije objavio da je Debevec teško zloupotrebljavao CMS na, zaista sofisticiran način: Sve izgleda kako treba, a, suštinski, sve je urađeno na kriminalan način.

Činio je to tako što je iz CMS sistema brisao sva ostala vijeća, dok ne bi ostalo samo ono koje njemu odgovara, nakon čega bi CMS “dodijelio” predmet tom vijeću.

Nakon toga, u sistem su vraćana sva ostala vijeća i tako je pokrivao nedjelo.

Ustavni sud BiH: Djelimično uvažena apelacija Ranka Debevca

Ustavni sud BiH: Djelimično uvažena apelacija Ranka Debevca

Važno je znati da su Sudska vijeća fiksna, sastavljena od tri člana i njima CMS, također, direktno/automatski dodjeljuje predmet.

Nije to Debevec sam radio, jer nije bio stručan, već je te kriminalne poslove za njege činio jedan od iskusnih IT stručnjaka, uposlen u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Debevec je suspendovan, jer je zajedno sa Osmicom, ilegalno prisluškivao sudije i tužioce u slučajevima “Respiratori” i “Diploma”. Obojica su bili i u pritvoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije