Nastavljeno suđenje Vasviji Vidović: Svjedok iznio nove detalje

5
Radiosarajevo.ba
Nastavljeno suđenje Vasviji Vidović: Svjedok iznio nove detalje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vasvija Vidović

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je vidio kada je advokatica Vasvija Vidović prinijela torbu u koju je suspendovani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec ubacio svoj mobilni telefon.

Inspektor Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) Dragan Pekić svjedočio je na suđenju Vidović koja je optužena za sprečavanje dokazivanja nakon hapšenja Debevca u decembru prošle godine, zbog zloupotrebe položaja i krivotvorenja isprava.

Pekić je ispričao da je 18. decembra s kolegama otišao u ugostiteljski objekat u kojem je bio Debevec, kojem su uručili nalog za lišenje slobode, te ga zamolili da pođe s njima. Rekao je da nisu htjeli na javnom mjestu stavljati lisice i pretresati predsjednika Suda.

Je li ovo bila 'kap koja je prelila čašu' i natjerala Harryja i Meghan da napuste dvor?

Je li ovo bila 'kap koja je prelila čašu' i natjerala Harryja i Meghan da napuste dvor?

"Prije ulaska u vozilo, pokušao je da da telefon svom vozaču, pratiocu. Kolega Senaid Muminović je to vidio i rekao mu da to ne radi", naveo je Pekić.

On je kazao da je Debevec, kada su došli u SIPA-u, stavio na sto dva telefona, kao i torbu u kojoj je bio treći telefon. Rekao je da su pokušali da izvrše pretres na osnovu odredbe koja im to omogućava u slučajevima kada postoji opasnost od sakrivanja dokaza, ali je Debevec uzimao torbu i govorio da će je "braniti životom".

Nastavak suđenje advokatici Vasviji Vidović

Nastavak suđenje advokatici Vasviji Vidović

S obzirom na godine i funkciju koju je obavljao, kako je naveo, nisu koristili silu već su kontaktirali tužiteljicu kako bi od Suda dobili naredbu za pretres.

Prema riječima Pekića, Debevec im je govorio da im nijedan sud neće izdati naredbu, te im je upućivao prijetnje. On je rekao da je došla advokatica Vidović i da su pomislili da će ga ona umiriti. Rekli su joj da osumnjičeni odbija da preda telefon iz torbe.

Svjedok je kazao da su njih četvorica iz SIPA-e, na zahtjev Debevca, izašli iz prostorije kako bi razgovarao s advokaticom, ali su ostavili otvorena vrata kako bi vršili nadzor iz hodnika. Međutim, kako je naveo, Debevec je nekoliko puta ustajao i zatvarao vrata, a oni su otvarali.

Počelo suđenje Vasviji Vidović

Počelo suđenje Vasviji Vidović

Pekić je rekao da je odlučio da ode u susjednu prostoriju koja je imala ogledalo prema prostoriji u kojoj su ostali Debevec i Vidović. Dodao je da su za njim pošla još dvojica kolega.

"Vidjeli smo da je Vasvija prinijela torbu između sebe i Debevca. On se osvrtao lijevo, desno, izvadio telefon iz svoje torbe i stavio u torbu gospođe Vidović", rekao je svjedok.

Dodao je da je Vidović potom vratila svoju torbu na kraj stola, gdje je stajala. Svjedok je rekao da je o tome obavijestio svog šefa, kao i tužiteljicu, a potom pitao Vidović, kada je izašla, da li se kod nje nalazi predmet koji pripada Debevcu.

Vasvija Vidović izjasnila se o krivici za sprečavanje dokazivanja

Vasvija Vidović izjasnila se o krivici za sprečavanje dokazivanja

Ispričao je da je ona odgovorila da nema, te su je nakon toga odveli na skener koji je pokazao da se u torbi nalazi telefon. Kazao je da su je pitali o tome, a ona je rekla da je vjerovatno zaboravila ostaviti drugi telefon.

"Rekli smo joj da ga izvadi i otključa ako je njen. Ona je tada već bila pod stresom… Nije znala da ga otključa, rekla je da joj je gospodin Debevec stavio telefon u torbu", kazao je svjedok, dodajući da je Vidović nakon toga lišena slobode.

Odbrana je svjedoka ispitivala o procedurama prilikom hapšenja i pretresa, kao i aktima koje su sačinili, te o tome zbog čega nisu insistirali na pretresu Debevca, iako je pokušao da sakrije telefon. On je kazao da se ne može sjetiti da li je Vidović rekao da je Debevec pokušao sakriti telefon kod svog vozača.

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv advokatice Vasvije Vidović

Braniteljica Senka Nožica predočila je zapisnik iz istrage u kojem je svjedok govorio da je otišao u prostoriju iza ogledala i šta je vidio, pitajući ga zbog čega sada kaže da ih je troje bilo tamo. Pekić je rekao da je on prvi pošao, a za njim su došla dvojica kolega.

Svjedok se nije složio s tvrdnjom da su različito postupali prema Vidović, koju su pretresli, dok Debevca nisu.

"Gospođa Vidović se ophodila prema nama s poštovanjem, a mi smo je zatekli u izvršenju krivičnog djela", rekao je Pekić.

Senka Nožica: 'Spremna sam da branim Vasviju Vidović'

Senka Nožica: 'Spremna sam da branim Vasviju Vidović'

Nožica je konstatovala da je Vidović prvobitno bila osumnjičena za pomoć učiniocu, za šta ne može biti odgovorna, a da je poslije djelo prekvalifikovano u "sprečavanje dokazivanja". Kazala je da Odbrana vidi zavjeru u ovom slučaju.

Miljan Mičić kazao je da obavlja poslove kontrole na ulazu u SIPA-u i da je Vidović, kada je došla nakon hapšenja Debevca, ostavila svoj telefon. Ispričao je da se poslije vratila u pratnji inspektora SIPA-e i da su vidjeli da u torbi ima drugi telefon.

On je kazao da je Vidović rekla da je i taj drugi njen telefon, ali ga nije znala otključati. Dodao je da su inspektori SIPA-e potom fotografisali snimke sa skenera prilikom prvog i drugog pregleda torbe optužene.

Termin nastavka suđenja bit će naknadno određen, piše Detektor.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije