Novina u Brčkom: Uspostavljen jedinstveni Registar dijaspore

0
Fena
Novina u Brčkom: Uspostavljen jedinstveni Registar dijaspore
DW / Brčko / Ilustracija

Odjel za evropske integracije i međunarodnu suradnju Vlade Brčko distrikta BiH početkom sedmice u rad je pustio Registar dijaspore, jedinstvenu aplikaciju na web portalu Vlade Distrikta.

Obaveza izrade tog registra proizilazi iz Strategije razvoja suradnje s iseljeništvom Distrikta koja je usvojena 2020.godine.

Stanovništvo Bosne i Hecegovine, a samim tim i građani Brčko distrikta BiH posljednjih nekoliko desetljeća emigrirali su u više od 50 zemalja širom svijeta.

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Šef Odjela za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vlade Brčko distrikta BiH Miroslav Geljić kazao je kako će Registar dijaspore služiti kao poveznica iseljenika s rodnim gradom.

"Cilj ove mjere je mapiranje i identifikacija iseljeništva Brčko distrikta BiH radi planiranja i realizacije programa i projekata, te aktivnosti saradnje. Registar se sastoji od evidencije fizičkih i pravnih osoba, koja će nam poslužiti za kreiranje baze podataka iseljenika i iseljeničkih organizacija i udruženja koja okupljaju iseljenike, a koja žele da sarađuju s Brčko distriktom BiH", kazao je Geljić.

On je dodao kako će se ovaj Registar ažurirat na osnovu dobrovoljnih prijava iseljenika putem portala koji se nalazi na stranici Vlade Brčko distrikta BiH, a koji su porijeklom iz Brčko distrikta, te za cilj ima i razvoj i jačanje suradnje ljudi iz dijaspore s institucijama Brčko distrikta BiH.

Geljić je pozvao sve Brčake i Brčanke koji se nalaze u inozemstvu da popune potreban obrazac i upišu se u Registar dijaspore, te na taj način doprinesu razvoju, unaprjeđenju i prosperitetu lokalne zajednice iz koje vuku porijeklo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije