Nović na Svjetskom obrazovnom forumu u Londonu

Radiosarajevo.ba
Nović na Svjetskom obrazovnom forumu u Londonu


Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović učestvovat će u radu Svjetskog obrazovnog foruma, koji se od 28. do 30. januara održava u Londonu.

Riječ je o najvećem globalnom okupljanju ministara obrazovanja, a bit će razgovarano o ključnim izazovima koje ministri imaju u obrazovanju u svojim zemljama, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministri obrazovanja zemalja učesnica govorit će o strategijama i politikama kojima dopiru do svih studenata, radi postizanja kvaliteta u podučavanju i učenju i optimiziranja uticaja obrazovanja u skladu s nacionalnim ciljevima.

Predviđeno je da na globalnom samitu ministara obrazovanja učestvuju svjetski poznati predavači, a lideri i stručnjaci razmjenit će svoja iskustva o upravljanju inovativnim političkim percepcijama u oblasti obrazovanja.

Ministar Nović naglasit će posvećenost obrazovnih vlasti u BiH prilagođavanju politika, strategija i prakse u oblasti obrazovanja, nauke i istraživanja, EU standardima.

Bosna i Hercegovina u proteklih nekoliko godina postigla je značajan napredak u zaokruživanju pravnog, strateškog i institucionalnog okvira u oblasti obrazovanja, nauke i istraživanja.

Usvojeni su okvirni zakoni kojima se reguliše oblast predškolskog, osnovnog i općeg srednjeg, srednjeg stručnog i visokog obrazovanja, koji su u potpunosti prilagođeni zahtjevima Kopenhaškog i Bolonjskog procesa kada je u pitanju srednje stručno i visoko obrazovanje.

U toku je izrada pravnog i strateškog okvira za oblast obrazovanja odraslih i pripreme za dalji razvoj i implementaciju kvalifikacionog okvira za cjeloživotno učenje u BiH.

Forumu koji je održan u januaru prošle godine prisustvovalo je 55 ministara, šest međunarodnih predavača i sedamdeset državnih delegacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije