Nović i Sorensen o zakonu o ličnoj karti

Radiosarajevo.ba
Nović i Sorensen o zakonu o ličnoj karti


Ukoliko Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ne usvoji Zakon o ličnoj karti na sjednici u četvrtak, Ministarstvo civilnih poslova BiH krenut će u proceduru nabavke postojećih obrazaca lične karte, jer nema vremena za čekanje.

Upozorio je ovo ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović danas tokom susreta sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za BiH Peterom Sorensenom.

„Pod idealnim uslovima i uz postojeće zalihe, građanima bismo mogli lične karte izdavati do oktobra. S obzirom na dugotrajne i komplikovane procedure nabavki sistem bi bio ugrožen, a to ne možemo dozvoliti“, upozorio je ministar.

Podsjećamo, u Parlamentu BiH se raspravlja o zakonskim izmjenama od kojih je najvažnija ta da se na ličnoj karti precizira i iz kojeg entiteta osoba dolazi. Nović i Sorensen su se saglasili da BiH, kao država u procesu priključenja EU mora znati gdje joj građani žive, naglašavajući važnost donošenja Zakona o prebivalištu i boravištu građana BiH, javila je agencija Fena.

„To je jedan od pokazatelja sposobnosti zemlje da ispuni uslove koje joj postavlja Evropska unija“, rekao je Sorensen i naglasio da će ova pitanja biti pomno praćena u svjetlu liberalizacije viznog režima.

U razgovoru je posebna pažnja posvećena reformi obrazovanja u BiH te je neophodno dalje raditi na uklanjanju segregacije u školama, boljem djelovanju Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, ali i na donošenju pravilnika kojim bi se definirale akademske titule i zvanja u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije