Novi slučaj vršnjačkog nasilja u Zenici: U školskom dvorištu napadnuto devetogodišnje dijete

0
A. Čančar
Novi slučaj vršnjačkog nasilja u Zenici: U školskom dvorištu napadnuto devetogodišnje dijete
FOTO: Pixabay / Ilustracija - Vršnjačko nasilje

Nasilje nad djecom i maloljetnicima u Bosni i Hercegovini ključni je problem bez sistemskog rješenja, gdje nasilnici prođu sa minimalnim ili nikakvim kaznama, dok žrtve traumu nose cijeloga života.

Novi slučaj vršnjačkog nasilja prijavila je majka devetogodišnjaka iz Zenice koji se dogodio u četvrtak, 4. maja u Zenici, kada mu je učenik osmog razreda nanio tjelesne povrede.

Sve se dogodilo u poslijepodnevnim satima u dvorištu Osnovne škole "Edhem Mulabdić" u naselju Londža. Tim povodom redakcija portala Radiosarajevo.ba konktaktirala je majku napadnutog dječaka.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Dječak je kao i svaki dan poslije škole izašao da se igra. Otišao je sa svojim vršnjacima na školski teren O.Š. Edhem Mulabdić jer živimo preko puta škole. Za nekih 40 minuta sam poslala stariju djevojčicu (11) da provjeri da li je sin obukao duksericu. Dolaze skupa gdje je dječak prestravljen, crven po licu od udaraca, plače i kaže 'Mama, dječak me davio i šutao'. Naravno, kao i svaki roditelj sam krenula da vidim šta se dešava i zbog čega", izjavila je majka devetogodišnjaka (podaci poznati Redakciji, op.a.) za portal Radiosarajevo.ba, dodajući:

"Prilazim ogradi terena gdje on trči i kaže 'Šta je, šta hoćeš?' Ja iznenađeno gledam jer sam očekivala da će reci da je pogriješio, ipak je on stariji.. U tom momentu sam osjetila neki strah, nakon čega sam se sklonila i nazvala policiju. Dok sam čekala da policija dođe sa djecom, on se penjao na ogradu s namjerom da je preskoči i upućivao nam uvredljive izraze. Kada je policija došla, granao je rukama, upadao je u riječ, nakon čega su ga policajci opomenuli. Policija je obavila uviđaj, sve je predato u policiju - ozljedni list i sve potrebno. Sutra planiram da tražim od škole snimak da se sve objavi jer on tvrdi da ga nije dirnuo.. Ovaj slučaj ide do kraja i ovim putem apelujem na sve roditelje da pripaze na svoju djecu, dragi roditelji ovo je užas šta se dešava. Čuvajte svoju djecu", poručila je potresena majka dječaka.

Ovim povodom kontaktirali smo i portparola MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Elvedina Fišeka, koji je potvrdio da je jučer zaprimljena prijava o pomenutom slučaju.

Zabrinjavajući podaci o vršnjačkom nasilju u BiH: Svako treće dijete žrtva nasilja u školama

Zabrinjavajući podaci o vršnjačkom nasilju u BiH: Svako treće dijete žrtva nasilja u školama

"U četvrtak u 19 sati policijska stanica 'Centar' zaprimila je prijavu od majke dječaka da je oko 18.30 sati na poligonu O.Š. Edhem Mulabdić u ullici Londža došlo do fizičkog napada jednog dječaka na njenog sina. Usljed napada dječaku su nanesene lakše tjelesne povrede, koje su konstatovali doktori u hitnoj pomoći", izjavio je Elvedin Fišek za Radiosarajevo.ba.

Kako je istaknuo, kolege obavljaju razgovor sa svjedocima nakon čega će predmet u skladu sa zakonskim propisima biti dostavljen Općinskom sudu Zenica u formi izvjestaja o sudioniku.

"Ukoliko se utvrdi odgovornost roditelja, bit će postupljeno u skladu sa Zakonom kojim se tretira odgovornost roditelja ili staratelja", zaključio je portparol MUP-a ZDK.

Vršnjačko nasilje kao gorući problem bh. društva

Vršnjačko nasilje u Bosni i Hercegovini je gorući problem, a prema zvaničnim podacima svako treće dijete je žrtva nasilja u školama. 

Ocjenjuje da je poražavajuća činjenica da roditelji često prijavljuju neki vid nasilja nad djecom koje se dešava u školi, ali je problem u tome što nasilnici ne budu sankcionisani. To ide na štetu žrtvi jer se, nakon traume, šalje i poruka da je nasilje u redu i prihvatljivo, što se ne smije dešavati.

Problem predstavlja i to da žrtve nakon pretrpljenog nasilja šute, jer nisu sigurne kome da to povjere ili nemaju povjerenje u sistem zaštite. Postoje i poteškoće u komunikaciji unutar obiteljskog sistema, nedovoljna povezanost između članova porodice te distanciranost, što u mnogome otežava razgovor o traumatskom iskustvu uzrokovanom zlostavljanjem ili nekom vrstom nasilja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije