Novi rok do 1. oktobra: Gubimo li još pet EU projekata?

Radiosarajevo.ba
Novi rok do 1. oktobra: Gubimo li još pet EU projekata?

Kao što je već ranije najavljeno, Evropska komisija je morala da otkaže dva ranije suspendovana projekta u oblasti poljoprivrede, u vrijednosti od 5 miliona eura,  zbog neuspjeha vlasti u BiH da se dogovore o domaćim strukturama za davanje finansijske pomoći EU za poljoprivredu i ruralni razvoj (IPARD), sumirao je trenutnu situaciju nakon nedavnog sastanka Odbora za praćenje IPA-e, glasnogovornik EUD/EUSR Andy McGuffie.

McGuffie je dodao da nepostojanje sporazuma o provođenju ova dva poljoprivredna projekta ne znači samo gubitak više od pet miliona eura za otkazane projekte:

„To, takođe, onemogućava blagovremeno uspostavljanje struktura za usmjerevanje značajnih budućih fondova EU za razvoj ruralnih područja u BiH. Otkazivanje tih projekata naglašava hitnost uspostavljanja funkcionalnog mehanizma koordinacije kako bi se osiguralo da zemlja i njeno stanovništvo budu u mogućnosti da ubuduće dobiju pretpristupna sredstva EU.

Nadalje, Odbor za praćenje IPA-e je dao Bosni i Hercegovini vremena do 1. oktobra 2013. da postigne sporazum o još pet projekata (ukupna vrijednost 9 miliona eura). To uključuje dva projekta za podršku malim i srednjim preduzećima i turizmu (4.5 miliona eura), koji su suspendovani 26. jula, dva planirana projekta za jačanje socijalne uključivosti (3 miliona eura) i jedan trenutni projekat za jačanje Nacionalnog procesa planiranja u BiH (1.5 miliona eura)".

Ne uspije li se naša zemlja dogovoriti do 1. oktobra, bit će to novi udarac za zemlju koja ionako već odavno stagnira na putu ka Evropskoj uniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije