Novi reis o jačanju zajednice, politici, ženama, obrazovanju

Radiosarajevo.ba
Novi reis o jačanju zajednice, politici, ženama, obrazovanju


Novi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović odmah po stupanju na dužnost dao je dva velika intervjua, za državnu televiziju BHT i Al Jazeeru Balkans. Fokus oba razgovora bio je uglavnom na sređivanju stanja unutar same Islamske zajednice i njenih struktura.

Kavazović ističe da stanje u strukturama IZ-a jeste dobro, ali da se još uvijek može dosta toga uraditi. Naročito je upečatljivo Kavazovićevo insistiranje na većem učešću žena. Ističe da u obrazovnim institucijama IZ sada radi veliki broj žena, ali dodaje da je mnogo važnije u upravljačke strukture, odnosno na mjesta gdje se donose odluke, uključiti više žena.

Osvrćući se na teške teme koje opterećuju kako Islamsku zajednicu, tako i javnost u cjelini, poput odnosa medija i IZ-e, odnosa države i IZ-e, te vehabizma i slučajeva pedofilije i razvrata u koje su umiješani službenici IZ-, Kavazović ne iznosi teške ocjene ili optužbe.

Govoreći o utjecaju, odnosno miješanju Islamske zajednice u društvene i političke probleme, Kavazović ističe da Islamska zajednica ima svoje vrijednosti i misiju, te da se njima vodi, brinući, prvenstveno, o stanju svojih pripadnika. Načelna je ocjena, dakle, da se vjerske zajednice ne miješaju, nego je to njihova uloga u društvu, koje je, kako naglašava – „otvoreno društvo“, u kojem svako ima pravo iznijeti svoje mišljenje o važnim pitanjima i temama.

Očigledan primjer ovakvog pristupa novog reisa gorućim političkim pitanjima jeste popis stanovništva. Kavazović ističe da Islamska zajednica svojim pripadnicima jeste dala jasne poruke kako da se izjasne na popisu, međutim dodaje da je to stav Islamske zajednice, „da ona tako misli“, ali da svakome ostaje sloboda da se izjasni onako kako on smatra da treba.

Reis Kavazović iskazao je žaljenje što Islamska zajednica nije na vrijeme i odlučnije reagirala u nekim slučajevima, poput Gluhe Bukovice, kada se priča o seksualnom iskorištavanja maloljetnice od strane imama predugo i bespotrebno rastezala po medijima bez jasne reakcije Islamske zajednice.

Dodaje da su vjerski službenici obični ljudi, kao i svi drugi, te da griješe, ali da je nužno učiniti sve da se određene anomalije spriječe i sankcionišu.

Osvrnuo se Kavazović i na izoliranu zajednicu islamskih radikala u Gornjoj Maoči, koju je, u svojstvu muftije tuzlanskog, posjetio nakon policijske akcije Svjetlost. Novi reis smatra da je nužno da i Islamska zajednica i država komuniciraju sa zajednicom u Gornjoj Maoči, te da su izolacija i ignoriranje najgori put.

Govoreći o vjeronauci u predškolskom obrazovanju, Kavazović ističe da će se Islamska zajednica okrenuti ka osnivanju vlastitih vrtića i obdaništa, naročito u Republici Srpskoj, gdje su, kako kaže, „bošnjačka djeca pod velikim pritiskom“.

Upitan o islamofobiji Kavazović izbjegava bilo kakve teške ocjene i velike riječi. Ističe da s obje strane postoji nerazumijevanje i da treba više raditi na upoznavanju i komunikaciji.

Reis Kavazović ostavlja utisak smirenog čovjeka koji daje jasne i precizne odgovore, bez teške retorike i velikih usputnih poruka. Opšti je dojam da je, prije svega, jako fokusiran na jačanje zajednice unutra, te na neke probleme koji opterećuju vjernike: povratak izbjeglica, siromaštvo, kvalitet obrazovanja. Kavazovićevi prvi medijski nastupi nagovještavaju mogući relaksiraniji odnos vrha Islamske zajednice i medija, odnosno šire bosanskohercegovačke javnosti.

Husein ef. Kavazović izabran je na mandat od sedam godina, dužnost reisa obavljat će do 2019. godine, uz pravo na još jedan mandat na čelu Islamske zajednice u BiH.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije