Novi protesti u Banjoj Luci u subotu: 'Pozvat ćemo svu sirotinjsku raju'

Radiosarajevo.ba
Novi protesti u Banjoj Luci u subotu: 'Pozvat ćemo svu sirotinjsku raju'
/ FOTO: Buka.com

Novi protesti će biti organizirani u subotu ukoliko se ne ispune zahtjevi demonstranata koji su se okupili danas u Banjoj Luci. 

Podsjećamo, više od hiljadu demobilisanih boraca proteklog rata u Republici Srpskoj odazvalo se pozivu Udruženja veterana RS-a na današnje protestno okupljanje u banjalučkom parku 'Mladen Stojanović'.

"Ovi ljudi rizikuju u ratu, a rizikuju i u miru. Učinit ću sve da njima (aludirajući na vlast bude gore)", rekao je Duško Vukotić, predsjednik Udruženja veterana RS-a, obraćajući se prisutnima. On je dodao da počinje "srpski ustanak protiv lopovluka i javašluka" i pozvao je na mirne demonstracije, piše Buka.com

"Ukoliko Pantelija Ćurguz ne ode sa svog položaja i ukoliko se naši zahtijevi ne ispune u subotu ćemo pozvati svu sirotinjsku raju i svi ćemo izaći na ulice. Još uvijek čekamo da nam se obrate iz resornih institucija", kazao je Vukotić. 

Osim smjene predsjednika Boračke organizacije RS-a (BORS) Pantelije Ćurguza, okupljeni demobilisani borci kažu kako na ovaj način žele da izraze nezadovoljstvo ukupnim socijalno-ekonomskim položajem kako boračke populacije tako i svih građana ovog bosanskohercegovačkog entiteta. 

Uz povike "Ćurguze, odlazi", demonstranti traže i da institucije RS-a počnu hitno da rade na rješavanju nagomilanih socijalnih problema. 

Predsjednik Udruženja veterana RS-a Duško Vukotić istaknuo je da, iako je svjestan da su borci puni gnjeva, treba da odustanu od bilo kakvog odlaska pred institucije Republike Srpske, kao i da na dostojanstven način treba da iskažu svoje nezadovoljstvo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije