Novi protesti najavljeni u Sarajevu, Livnu, Bugojnu, Mostaru, Bijeljini...

Radiosarajevo.ba
Novi protesti najavljeni u Sarajevu, Livnu, Bugojnu, Mostaru, Bijeljini...

U nekoliko bh. gradova, za danas su najavljena nova okupljanja. Naime, neformalna skupina građana najavila je proteste u Mostaru, Bugojnu, Livnu i Bijeljini i mnoim drugim gradovima.

Njihov zahtjev je ostavka vlade Federacije BiH.

Novih okupljanja u Bihaću više neće biti jer je predsjednik vlade Unsko-sanskog kantona, Hamdija Lipovača, podnio ostavku, javljaju portali iz ovog kantona.

Skupština USK-a prihvatila ostavku Hamdije Lipovače

Odlučeno je to na vanrednoj sjednici Skupštine USK-a, koja je trajala pet sati, pri čemu je dogovoreno da političke stranke u narednih deset dana predlože kandidate za novu Vladu.

Na taj način ispunjeni su zahtjevi demonstranata u sva četiri kantona u kojima su prošle sedmice izbili masovni neredi potaknuti lošim socijalnim stanjem u zemlji.


Klik na sliku za veću rezoluciju, Foto: Facebook

Protesti u Livnu počinju u 13 sati, demonstranti traže da im se ispuni svih 11 zahtjeva, među kojima se nalaze i podnošenje ostavki načelnika Općine Luke Ćelana i predsjednika Vlade LK, Branka Ivkovića.

Protesti i u drugim pomenutim gradovima, Bugojnu, Mostaru i Bijeljini, najavljeni su, također, za 13 sati.

Web stranica Vlade Unsko-sanskog kantona hakirana je sinoć za vrijeme rasprave o ostavci premijera.


Na stranici je ostavljena poruka:

"Da, desilo se to da se građanska hrabrost napokon probudila i da se razumijemo, nisu to huligani nisu to divljaci. Nisu to divlja djeca. To su djeca koja svaki dan roditeljima traže 2 KM za kavu, to su djeca koju svaki dan izbacuju iz vozila javnog prijevoza, to su djeca, čiji roditelji su živote davali i od života odvajali da im djeca imaju gdje živjeti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije