Novi prijedlog u Mostaru: Pregovara se o sistemu rotacije gradonačelnika

0
Radiosarajevo.ba
Novi prijedlog u Mostaru: Pregovara se o sistemu rotacije gradonačelnika
FOTO: Fena / Vijećnica u Mostaru

Od jutros se vode pregovori u Mostaru o novom prijedlogu za izbor gradonačelnika ovog grada.

Nezvanično se doznaje da, ukoliko se predstavnici stranaka usaglase, novi prijedlog bi trebao biti sistem rotiranja više kandidata na ovoj poziciji.

Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH, danas je predložio svoje viđenje rješenja izbora gradonačelnika Mostara.

Saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Kako tvrdi Helez, politička trakavica oko izbora gradonačelnika Grada Mostara generirana kroz propagandno-politički obračun vladajućih sa političkim neistomišljenicima, Mostaru i Mostarcima ne može donijeti ništa bolje od onoga što smo gledali u posljednih 12 godina.

'Bh blok, kao jedina istinska alternativa političkim blokovima predvođenim dvjema nacionalnim strankama SDA-om i HDZ-om, mora biti predvodnik rješenja koja će i jednom i drugom političkom bloku oduzeti ustaljene retoričke alate za pravdanje njihovih skrivenih dogovora.

Kako za blok predvođen SDA-om ne bismo bili izdajnici, a tako ni za blok predvođen HDZ-om, bili označeni kao grupacija koja majorizira Hrvate, predlažemo da se, izvrše izmjene Statuta Grada i uspostavi sistem rotacije na poziciji gradonačelnika Grada Mostara.

Dva, po broju glasova, dominantna bloka bi u tom slučaju imaju mandat od po 18 mjeseci, dok bi Bh. blok predvodio Grad 12 mjeseci.

Ukoliko jedan od dva dominirajuća bloka odbije takav način, u tom slučaju bi Bh blok rasterećeno mogao otići u saradnju sa onima kojima takav princip odgovara, na način da premoćniji blok ima mandat 30 mjeseci, Bh blok 18. Pozivamo OHR da se aktivnije uključi, podrži ovakav prijedlog i preuzme ulogu monitoringa nad procesom'", naveo je Helez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije