Novi porezi na topli obrok i regres

Radiosarajevo.ba
Novi porezi na topli obrok i regres

Federalni budžetski deficit težak 348 miliona maraka federalne vlasti namjeravaju zakrpiti na nekoliko različitih načina. Pored toga što su smanjili plate budžetskim korisnicima i što poslanici planiraju inicijative kojima će se oporezivati dobit banaka, kladionica i slični, Vlada FBiH pripremila je izmijenjeni i dopunjeni Pravilnik o primjeni zakona na dohodak.

Prema ovom aktu, čak bi 50 posto od dnevne naknade za topli obrok i 50 posto od regresa za godišnji odmor bilo oporezovano, za sve uposlenike u Federaciji BiH.

Prijedlog, o kojem danas piše Dnevni avaz, predviđa da naknada za topli obrok može biti isplaćena u pripremljenom dnevnom obroku, u novcu ili kombinacijom dviju opcija. U tekstu se podsjeća i da dnevna naknada za topli obrok, prema opštem kolektivnom ugovoru, iznosi dva posto od prosječne neto plate u FBiH, a regres 69 posto od prosječne plate u ovom bh. entitetu.

U izjavi za Radiosarajevo.ba, Salih Kruščica, predsjednik  Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u Federaciji BiH, istakao je kako bi se Pravilnik primjenjivao na sve uposlenike u Federaciji BiH.

Naš sagovornik je upozorio kako će poslodavci biti najviše oštećeni ukoliko prijedlog bude usvojen. Kruščica je zabrinut mogućim ponašanjem poslodavaca u budućnosti, jer bi se ovi mogli odlučiti da svojim zaposlenicima isplaćuju samo onaj dio koji neće biti oporezovan. Po njegovim riječima, ovo bi otvorilo prostora tužbama.

Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH, od ekipe portala Radiosarajevo.ba je prvi put čuo o ovim izmjenama.

„Prijedlog, ako i jeste istinit, u takvoj formi ne bi trebao biti usvojen. Mi smo definitivno protiv takvih rješenja“, rekao nam je Pandurević.

Vrlo oprezan u svojoj izjavi, Pandurević nije želio dati više detalja dok prijedlog ne dođe na sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH. Ako ga ESV usvoji, što gotovo je sigurno neće biti slučaj bude li akt u ovoj formi, prijedlog ide u dalju zakonsku proceduru. Prema Pandurevićevim riječima, ovo vijeće zasjeda zadnjeg utorka u mjesecu, što znači da bi se naredna sjednica Federalnog ESV-a trebala održati tek u utorak, 31. januara.

Eventualno uvođenje poreza na topli obrok i regres, dodatno će opteretiti poslodavce, koji ionako hronično negoduju zbog visokih doprinosa na plate uposlenika.

Istovremeno, Vjekoslav Tomas, predsjednik Federalnog koordinacionog odbora Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH, potvrdio je za naš portal da sedmodnevni štrajk upozorenja federalnih službenika počinje 16. januara, u 10 sati ujutro.

Službenici se na ovaj način bore protiv mjera koje su federalne vlasti donijele kako bi smanjile budžetski deficit – smanjenje osnovica za plaće, dnevnice i slično. Preciznije, kazao nam je Tomas, službenici će na ovaj način protestvovati protiv nepoštivanja kolektivnog ugovora.

Tomas, koji je i predsjednik štrajkačkog odbora, još je jednom pozvao federalne vlasti da zajedno grade „kuću koja se zove Federacija BiH“. On je dodao i to da selektivni istupi u medijima nisu dobri za javni imidž vlasti u FBiH.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije