Novi ministar prostornog uređenja FBiH tokom ove sedmice

Radiosarajevo.ba
Novi ministar prostornog uređenja FBiH tokom ove sedmice

Novi ministar prostornog uređenja FBiH trebalo bi da bude imenovan tokom ove sedmice, izjavio je Safet Softić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na jučerašnjoj sjednici, pišu "Nezavisne".

Na njegov prijedlog poslanici su prihvatili povlačenje s dnevnog reda informacija o funkcioniranju Vlade i o neprovedenim imenovanjima.

"Osim toga, Vlada FBiH nam nije dostavila materijale potrebne za raspravu o ovim informacijama. O problemima u vezi sa imenovanjima i o funkcioniranju Vlade FBiH raspravljali smo na nedavno održanoj vanrednoj sjednici. Tada smo usvojili zaključak kojim smo zadužili sve dužnosnike izvršne vlasti u FBiH da hitno iznađu rješenja za sve probleme u funkcioniranju ovog nivoa vlasti i o tome u roku od 30 dana izvijeste ovaj dom", podsjetio je Softić.

On nije iznio druge detalje o eventualnom dogovoru kojim je deblokirano imenovanje na ovu poziciju, koja je upražnjena dva i po mjeseca, od kada je ostavku podnio Salko Obhođaš.

SDA je predložila da umjesto Obhođaša bude imenovan Haris Kafedžić, ali predsjednica FBiH Borjana Krišto odbijala je da ovaj prijedlog uputi u proceduru, uz obrazloženje da treba postići dogovor i o drugim imenovanjima.

Predstavnici HDZ-a u Predstavničkom domu potvrdili su da je izvjesno imenovanje novog ministra prostornog uređenja.

"To će biti vrlo brzo, ali to neće biti bezuvjetno. Tražimo konsenzus o drugim imenovanjima", rekao je jedan od poslanika HDZ-a.

Poslanici jučer nisu raspravljali ni o informacijama o stanju u zdravstvu FBiH, o realizaciji zaključaka usvojenih u Predstavničkom domu, a koji se odnose na metalsko, elektro i namjensku industriju, kao ni o informaciji o poslovanju telekom operatera i svih preduzeća kojima upravlja Vlada FBiH u 2008. godini.

Za prve dvije tačke Vlada FBiH poslanicima nije dostavila neophodni materijal, dok je rasprava o poslovanju u javnim preduzećima odgođena jer sjednici Parlamenta nisu prisustvovali ministri.

Stipe Buljan, sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, istakao je kako je u firmama u oblasti energije, rudarstva i industrije zaposleno oko 25.000 ljudi, te da je nekolicina firmi ostvarila dobit od 61 milion KM, a većina njih gubitak od oko 95 miliona KM.

"'BH gas' prošle godine ostvario je dobit od 3,5 miliona KM, dok je prosječna plaća uposlenih bila oko 1.600 KM. Dobit 'Elektroprivrede HZ HB' bila je oko 7,3 miliona KM, a prosječna plaća uposlenih bila je oko 1.500 KM. Dobit 'Elektroprivrede BiH' bila je 46,2 miliona KM, a prosječna plaća oko 1.600 KM. Dobit od 2,4 miliona KM ostvario je 'Energoinvest', čija je prosječna plaća radnika bila oko 1.140 KM. 'Hidrogradnja' je ostvarila dobit od oko 250.000 KM i prosječna plaća uposlenih u ovoj kompaniji bila je oko 1.200 KM", naveo je Buljan.

On je dodao kako je gubitak "Energopetrola" bio 16 miliona KM, devet rudnika oko 45 miliona KM i "Krivaje" 18,3 miliona KM.

"'Unis' je poslovao s gubitkom od 1,1 milion KM, Remontni zavod Travnik s gubitkom od tri miliona KM, Željezara Zenica s gubitkom od oko pet miliona KM, 'Soda so' s gubitkom od 40.000 KM", naveo je Buljan.

Mate Franjičević, predsjednik Kluba HDZ BiH, predložio je da rasprava o ovoj informaciji bude ostavljena za danas, za kada je zakazan početak nove sjednice.

"Nema resornih ministara i nemam s kim raspravljati o ovoj informaciji", kazao je Franjičević.

Predstavnik Ministarstva zdravlja FBiH jučer je zatražio od poslanika da informacija o stanju u zdravstvu bude razmatrana na narednoj sjednici jer ovo ministarstvo nije dobilo informacije iz kantonalnih ministarstava zdravlja koje bi bile prezentirane poslanicima.

"Vlada prevršila svaku mjeru"

Mnogobrojni poslanici, pred početak rasprave o realizaciji zaključaka u oblasti metalske, elektro i namjenske industrije, jučer su ocijenili kako je Vlada FBiH "prevršila svaku mjeru" jer ni gotovo mjesec i po dana nakon što je usvojila zaključke u ovoj oblasti nije parlamentu dostavila informaciju.

Hafeza Sabljaković, poslanik DNZ-a, predložila je poslanicima da usvoje zaključak kojim će obavezati Vladu FBiH da danas održi sjednicu na kojoj će razmatrati informaciju u ovoj oblasti, te da o tome obavijesti parlament.

S obzirom na to da je rasprava o ovoj tački odgođena do daljeg, poslanici se nisu izjašnjavali ni o ovom zaključku.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije