Novi komandant NATO štaba u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Novi komandant NATO štaba u Sarajevu

Svečana ceremonija primopredaje komande nad NATO-ovim štabom u Sarajevu upriličena je danas u Kampu Butmir, a dosadašnji komandant, američki brigadni general Gary E. Huffman predao je dužnost komandanta američkom brigadnom generalu Walteru T. Lordu, koji na tu dužnost dolazi iz Kopnene vojske Sjedinjenih Država.
Novi komandant NATO-ovog štaba obavljao je razne vojne dužnosti u okviru vojske SAD-a, a u BiH već je obavljao dužnost pomoćnika načelnika štaba za civilno-vojnu saradnju u 28. pješadijskoj diviziji u Tuzli 2002

U  obraćanju brojnim zvanicama kazao je da očekuje da NATO-ov štab nastavi pružati pomoć bh. partnerima u postizanju svojih ciljeva u okviru mandata NATO-ovog štaba, dodajući da će NATO-ov štab dobiti komandanta koji traži i sluša savjete i koji snažno vjeruje u izgradnju tima. 

U izjavi za medije naglasio je da će nastaviti putem kojim je krenuo general Huffman, a radit će na pomoći Oružanim snagama BiH posebno na uknjižbi vojne imovine, uklanjanju i rješavanju pitanja viška municije i naoružanja, zatim na pitanjima reforme odbrane te na pitanjima koja se tiču puta ka NATO-u.

Admiral Bruce W. Clingan, komandant Savezničke komande združenih snaga u Napulju, podsjetio je u govoru da je tokom prošle godine postignut ključni napredak u reformi odbrane u BiH čime je potvđena zajednička vizija BiH i na regionalnom i međunarodnom planu, objavila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije