'Novi' kadrovi (i) stara lica

Radiosarajevo.ba
'Novi' kadrovi (i) stara lica
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Unatoč obećanjima i stranačkih lidera i međunarodne zajednice kako će nakon izbora 2014. dunuti novi vjetrovi, čini se da je uspostava nove vlasti krenula „utabanim“ putevima. Za predsjedavajućeg Zastupničkog doma na konstituirajućoj sjednici Parlamenta Federacije BiH izabran je Edin Mušić, bivši federalni ministar za izbjegle i raseljene osobe.

Piše: Ahmed Burić za Radiosarajevo.ba

Rođen 1962. godine u Donjoj Drežnici pored Mostara, po zanimanju je mašinski inženjer. Tri godine je nakon diplome proveo u Njemačkoj. Po povratku u BiH u augustu 1990. godine učlanio se u Stranku demokratske akcije (SDA), a član Predsjedništva ove stranke je od 2003. godine.

Od funkcija i poslova koje je obavljao izdvaja da je 1997. godine postao načelnik Službe za privredne i društvene djelatnosti u Općini Mostar Sjever. Godine 2000. bio je i načelnik ove općine. Mušić je 2002. izabran u Skupštinu HNK-a. Međutim, već naredne godine imenovan je za ministra za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi Federacije BiH (FBiH). Na ovoj funkciji je proveo dva mandata.

Mušić je na općim izborima 2006. godine osvojio mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ali je tada izabrao da produži ministarski mandat.

Inače, Mušićevo se ime najčešće spominje u kontekstu istrage koju je provodila SIPA kad su prijavljene nezakonitosti u Komisiji za izbjegla i raseljena lica pri Ministarstvu za ljudska prava BiH i Fondu za povratak BiH. Mušić je bio potpredsjednik te komisije, a izvještaj Tužilaštvu BiH poslan još u junu 2010. godine. Od tada se nije dogodilo ništa: Tužilaštvo nije govorilo o tome u kojoj se fazi nalaze ovi predmeti. U međuvremenu, Mušić je „odradio“ dva mandata u Parlamentu, i sada je, eto, predsjedavajući. 

Hoće li se uklopiti? 

Očigledno je (bilo) dovoljno slijediti „prave“ ljude. I onda ne snosite nikakvu odgovornost: o predizbornoj kampanji Mušić je rekao da jedino Bakir Izetbegović od svih bošnjačkih kandidata za člana Predsjedništva BiH može osigurati stabilnost investicija, a što je, navodi Mušić, uspio pokazati i u ovom mandatu kada SDA nije bila vodeća stranka. I najavio da SDA u predstojeće izbore i za iduće mandatno razdoblje 2014. – 2018. ulazi s pažljivom i kvalitetno urađenom izbornom platformom. Nakon što je "vratila samopouzdanje, kojim je ponovo učinila političkim faktorom bošnjački narod, vratila mu njegovo nacionalno ime bez koga je bio dugo vremena, ime njegovom jeziku bosanskom, identitet, kulturu vjeru i drugo, SDA kao osnovni mandatni cilj postavlja ekonomsku stabilizaciju, razvoj i zapošljavanje".

Teško je, naime, povjerovati da još uvijek „rade“ ovakve ublehe, ali zaista se radi o „majstoru“. Nakon što vratiš narodu samopouzdanje, ime, identitet, kulturu i vjeru (i drugo), to te samo od sebe amnestira od istrage i promovira na visoku funkciju.

Podsjetimo, osobe na koje se predmeti odnose su, osim Mušića koji je bio potpredsjednik komisije, tadašnji predsjednik Komisije Slavko Marin, zatim Miladin Dragičević, te „osumnjičeni“: Safet Halilović, Davor Čordaš, Omer Branković, Nevenko Herceg, Dragomir Kovač i Siniša Kisić.

Zanimljivo je da su za potpredsjednike Zastupničkog doma izabrani Marinko Čavara, još jedno lice koje u zadnjih 15 godina uglavnom „šeta“ s funkcije na funkciju. Doduše, zasad bez krivičnih prijava. Zanimljivo će biti kako će se u cijeloj priči „snaći“ potpredsjednik Srbin, kandidat Demokratske fronte Saša Mitrović, nekompromitirani nosilac liste u Tuzlanskom kantonu. Osnovno pitanje je hoće li se uklopiti u opći trend obećavanja ili će se brzo razočarati u nove koalicione partnere!? 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije