Novi evropski pritisak na bh. lidere

Radiosarajevo.ba
Novi evropski pritisak na bh. lidere

Sastanak u Briselu, najvišeg političkog nivoa
, na kojem će učestovati zvaničnici Evropske unije (EU) te politička klika iz Bosne i Hercegovine, održat će se sutra, 27. juna. Kako su najavili iz Evropske komisije (EC) u BiH, komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefan Füle pokrenut će sa bh. predstavnicima dijalog na visokom nivou o procesu pristupanja naše zemlje EU.
Nakon što BiH podnese zahtjev za članstvo u EU, potrebno je da prođe rigorozan tehnički proces (screening) vezan za usklađivanje i provedbu svog zakonodavstva sa EU, te predstavi bh. osnove za vođenje pregovora po svakom bitnom pitanju EU (poznata kao pregovaračka 'poglavlja')

„Ova nova inicijativa ima za cilj da pomogne BiH da krene naprijed u procesu pristupanja, pojašnjavajući metodologiju pregovora o pristupanju (...) Komisija očekuje da će dijalog pokazati na konkretnim primjerima zašto je potreban efikasan i učinkovit mehanizam koordinacije po pitanjima EU u Bosni i Hercegovini, kako bi bila u mogućnosti da pregovara sa EU i govori jednim glasom“, navedeno je u saopćenju.

U Briselu i SBB i SDA

EC je pozdravila nedavna usvajanja Zakona o državnoj pomoći i Zakona o popisu stanovništva, te su izrazili nadu da će zemlja uskoro biti u mogućnosti ispuniti preostale uslove za podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u EU. 

Nakon svih previranja u državnoj 'šestorci' i raspada zeleno-crvene koalicije (SDA-SDP) postavilo se pitanje ko će, na kraju, otići u Brisel. Podsjetimo, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda (koji putuje na sastanak) je jučer (25. juni) pokrenuo proces smjene dvojice državnih ministara i jednog zamjenika, svi iz SDA. Prema dogovorenom, njih bi u bh. vlasti, na svim nivoima, trebali zamijeniti ministri koji pripadaju Savezu za bolju budućnost (SBB).

Ipak, predstavnici SDA sutra idu u Brisel. Sulejmanu Tihiću, čelniku SDA, društvo u Belgiji pravit će Sadik Ahmetović, koji je još uvijek bh. ministar sigurnosti, doznaje Radiosarajevo.ba. Također, skupu će prisustvovati i Bakir Izetbegović, ali u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.


Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv, Radisoarajevo.ba)

Radončiću neće smetati SDA u Briselu: „Mislimo da i opozicija ima pravo da participira u ovoj vrsti razgovora“

A u Brisel putuje i Fahrudin Radončić, iako kadrovi njegove stranke (uključujući i njega koji pretenduje na poziciju ministra sigurnosti, op.a) još nisu odabrani u Vijeće ministara BiH. 

„Nama se neće dešavati da tri godine blokiramo Zakon o popisu stanovništva, kao što je uradila SDA, a onda je to preko noći prihvatila. Naša očekivanja od Brisela su velika i to je važan korak na našem evropskom putu“, izjavio je Radončić, prenosi Avaz.

Dodikovo forsiranje entiteta

Kako smo saznali u SDP-u, u Brisel putuju Zlatko Lagumždija, šef partije, i Saša Magazinović. Ispred SDS-a putuje Mladen Bosić, Bevandi će se pridružiti čelnik HDZ1990 Božo Ljubić, dok će SNSD predstavljati šef stranke i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji ide forsirati nadležnosti entiteta.

Dodik, podsjećanja radi, protivi se prijedlozima o centralizaciji i promjeni unutrašnjeg uređenja BiH; smatra i da je „sutrašnji sastanak potpuno nepripremljen“. Dragan Čović (HDZBiH) također putuje u 'prijestolnicu' Evropske unije.

Iako malo ko želi prognozirati kakav bi ishod sastanka mogao biti, od njega niko puno ne očekuje. Niti će Evropa, preko noći, pooštriti komunikaciju sa BiH, niti će naši političari Uniji donijeti veličanstvene vijesti o postignutom dogovoru. Ipak, spekulira se da su SDP, SBB i dva HDZ-a pripremili dokument koji bi (djelomice) mogao odgovoriti na zahtjeve koje je pred nas predstavila EU: radi se o rješenju za Dom naroda i nekoliko prijedloga za izbor članova Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije