Novi borački protesti u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Novi borački protesti u Sarajevu
/ Foto: Agencija Anadolija

 

Ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu okupili su se borci i ratni vojni invalidi kako bi pružili podršku donošenju zakona o povoljnijem penzionisanju branilaca, javlja novinar agencije Anadolija.

Ispred Parlamenta okupili su se predstavnici grupacije udruženja koji podržavaju donošenje zakona koji je predložila Vlada FBiH - Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, Savez ratnih vojnih invalida, Savez boraca Federacije BiH, organizatori otpora BiH, predstavnici policije '91.-'96., predstavnici dobitnika najviših ratnih odlikovanja koji podržavaju zakon i Hrvatska udruga umirovljenih i razvojačenih branitelja.

Predsjednik Saveza invalida BiH Ale Hošić istakao je kako se u Parlamentu FBiH trenutno raspravlja o načinu donošenju zakona, to jest da li će zakon biti donesen po hitnom postupku, ili će ići u redovnu proceduru: „Ono što je važno naglasiti jeste da se ni jedni ni drugi ne protive donošenju ovog zakona. Nadam se da će ova rasprava o načinu donošenja zakona još kratko trajati i da će sigurno biti usvojena odluka da se zakon donese po hitnoj proceduri.“

Ipak, i ukoliko zakon ne bude donesen, Hošić je poručio da će se okupljeni mirno razići: „Mi ćemo se mirno razići bez obzira na rezultate današnjeg glasanja u Parlamentu. Nastavićemo aktivnosti na usaglašavanju kako bi iznašli način da ovaj zakon bude u najskorije vrijeme donesen, odnosno da se nađe rješenje za ove ljude koji su, prije svih do sada koji su u penziji, trebali biti riješeni, a ne posljednji.“

Usvajanje zakona o povoljnijem penzionisanju branilaca uvjet je za isplatu naredne tranše stand-by aranžmana BiH s Međunarodnim monetarnim fondom. U protivnom federalni budžet naći će se u nezavidnoj situaciji, a mnoga socijalna davanja, uključujući i redovne penzije u FBiH, mogla bi biti smanjena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije