Nove zavrzlame u Federalnom parlamentu

Radiosarajevo.ba
Nove zavrzlame u Federalnom parlamentu

Radoje Vidović (Hrvatska demokratska zajednica BiH), koji je danas imenovan za predsjedavajućeg Kluba delegata hrvatskog naroda na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH u Sarajevu, predložio je stranačkog kolegu Mirka Batinića za predsjedavajućeg u novom četvorogodišnjem mandatu Doma.

Karolina Pavlović (Narodna stranka "Radom za boljitak"), imenovana je već na tu poziciju na konstituirajućoj sjednici Doma 17. marta.

Pavlović, koja predsjedava danas, pozivajući se na poslovnik, odgovorila je Vidoviću da je dnevni red ove sjednice utvrđen ranije te je. ne komentirajući dalje njegov prijedlog, proglasila narednu tačku - izbor delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Uslijedila je jedna od pauza koju je tražio Vidović. Po isteku, on više nije ponavljao navedeni prijedlog.

Svemu tome je prethodio niz događaja na sjednici, inače najavljenoj kao prva redovna u novom postizbornom četvorogodišnjem mandatu federalnog Doma naroda.

U jednoj od pauza Vidović je između ostalog rekao novinarima da je sjednica konstituirajuća, a ne prva redovna, kako je u službenom pozivu delegatima naglasila predsjedavajuća Pavlović.

Vidović i još deset delegata iz reda hrvatskog naroda, koji su ujedno članovi Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatske demokratske zajednice 1990, kao i Elvira Abdić Jelenović (Demokratska narodna zajednica BiH), insistirali su da danas treba izabrati, odnosno konstituirati, delegatski klub hrvatskog naroda mada je predsjedavajuća Pavlović naglašavala da je to već učinjeno u martu.

Iz skupštinske sale potom su izašla 11 delegata, a nedugo potom se vratili i Vidović rekao novinarima da je Klub Hrvata formiran u toj kratkoj stanci te da je on imenovan za predsjedavajućeg, a Luka Faletar (HDZ1990) za njegovog zamjenika.

Predsjedavajuća Doma Pavlović naglašava, pak, da je delegatski klub Hrvata danas samo kadrovski kompletiran (a ne konstituiran) jer konstituirajućoj sjednici od 17. marta nisu prisustvovali svi iz reda tog naroda.

Sjednica je u toku, slijedi izbor delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na samom početku delegati su položili zakletvu za novi četvorogodišnji mandat.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije