Nove uniforme i policijska oprema za službenike SIPA-e

Radiosarajevo.ba
Nove uniforme i policijska oprema za službenike SIPA-e


Ambasador SAD u BiH Patrick Moon posjetio je Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) gdje je direktoru agencije Goranu Zubcu uručio donaciju Vlade SAD u vrijednosti većoj od 100.000 KM.

Riječ je o policijskoj opremi koja se sastoji od uniformi za policijske službenike, kamera, kompjutera i ostale tehničke oprema koja će unaprijediti rad i povećati efikasnost u obavljanju kriminalističkih istraga, piše Oslobodjenje.ba.

Američki ambasador je iskazao veliko zadovoljstvo što može uručiti ovu opremu te naglasio da je Vlada SAD-a i Ambasada SAD-a u BiH veoma zadovoljna saradnjom sa SIPA-om te se nada da će ona biti još bolja u budućnosti. 

"Ova donacija će pomoći pripadnicima SIPA-e da nastave sa svojim uspješnim  djelovanjem te da pokažu još veću efikasnost u raznim operacijama. Pomoći će poboljšanju i podizanju nivoa efikasnosti same agencije. Inače, saradnja između SAD-a i SIPA-e ima dugu historiju jer smo svjesni da je uloga Državne agencije za istragu i zaštitu  ključna u suočavanju sa najozbiljnijim izazovima koji postoje u BiH, a tiču se procesuiranja ratnih zločina, borbe protiv organiziranog kriminala, korupcije kao i borbe protiv terorizma", rekao je Moon.

Vlada SAD-a je uočila da se efikasnost SIPA-e poboljšava i raste te da se to pokazalo i u mnogim operativnim zahvatima.
 

Vlada SAD-a najznačajniji partner 

U znak zahvalnosti i pružanja podrške u jačanju kapaciteta SIPA-e, direktor Agencije Goran Zubac je američkom ambasadoru uručio reljefni amblem SIPA-e, najveće priznanje koje direktor ove Agencije može dodijeliti pojedincima, institucijama ili organizacijama.

Zubac je istakao da je Vlada SAD-a najznačajniji partner Agenciji jer pruža najbolje svjetske prakse i obuke, a to se odražava na kvalitet istražilaca i policijskih službenika. 

"Ova donacija je samo dokaz da smo dobili jedno ogromno povjerenje, i ona je samo jedna u nizu. Očigledno je da su donacije u skladu sa proporcionalnim radom Državne agencije za istragu i zaštitu, i to je jedno dobro pravilo: što više radimo, biće više donacija i opreme, a samim time će biti i bolja bezbijednost za sve građana BiH. Naš prioritet je da budemo najbolji i da dajemo ozbiljne akcije te da, sve ono što smo u javnosti rekli, to i izvršimo, naglasio je Zubac. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije