! / Nove naredbe za ovaj dio BiH: Od ponedeljka nastavak odvijanja nastave u školama

16. 04. 2021. u 15:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Komandant Štaba za zaštitu i spasavanje izdao je naredbu da se od 19. aprila 2021. godine nastavlja odvijanje vaspitno-obrazovnog rada u prostorijama svih osnovnih i srednjih škola na teritoriji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine za sve učenike osnovnih i srednjih škola.

Također je zabranjeno kretanje osobama na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u narednih 15 (petnaest) dana u vremenskom periodu od 23 do 5 sati. Dozvoljava se tokom trajanja zabrane kretanja rad dežurnih apoteka, benzinskih stanica samo u dijelu koji se bavi točenjem goriva, rad privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom.

Nalaže se obavezno nošenje zaštitne maske (prekrivena usta, nos i brada) u zatvorenim prostorima, a na otvorenom prostoru u grupi od dva ili više lica i da održavaju fizičku distancu od 2 metra, osim članova užeg domaćinstva.

Ograničava se rad svim privrednim subjektima na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, osim privrednim subjektima iz člana 1. stav (2) i (3) ove naredbe do 20 sati; izuzimaju se apoteke na teritoriji Brčko distrikta BiH kojima se dozvoljava rad do 22 sata. Dozvoljava se do 22 sata, šalterska prodaja pekarama na teritoriji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

Dozvoljava se do 22 sata dostava hrane ugostiteljskim objektima na teritoriji Brčko distrikta BiH. Radno vrijeme privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom, u dijelu prometa krajnjim kupcima ograničava se do 20 sati.

Dozvoljavaju se rekreativne aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru do 20 sati. U ugostiteljskim objektima na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dozvoljeno je da mogu biti maksimalno 2 (dvije) osobe za jednim stolom, a ukoliko su iz istog domaćinstva maksimalno do 4 (četiri) osobe.

Zabranjeno je svako organizovano okupljanje s muzikom uživo, di-džejevima i slično.

"Zadužuje se Ured gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine – Inspektorat i Policija Brčko distrikta BiH da u skladu u svojim nadležnostima vrše pojačanu kontrolu poštovanja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u ugostiteljskim objektima, kao i kontrolu poštovanja svih preporuka u skladu s vrstom djelatnosti, koje nisu u suprotnosti s ovom naredbom, a sve s ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa – COVID-19, te ako se utvrdi nepoštovanje epidemioloških mjera u ugostiteljskom objektu istom onemogući daljnji rad do kraja radnog vremena tog radnog dana", saopćeno je iz Štaba.

Ovom Naredbom stavljaju se van snage prethodne naredbe.

Također, komandant Štaba na današnjoj 95. sjednici donio je naredbu kojom se nalaže JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt BiH da specifikaciju medicinske opreme i lijekova potrebnih za liječenje bolesnih lica od COVID-19 kao i druge potrebne medicinske opreme, u skladu sa podacima iznesenim na Štabu za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH dana 16.4.2021. godine, dostavi Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrika Bosne i Hercegovine.

Nalaže se Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrika Bosne i Hercegovine da po prijemu specifikacije iz stava (1) ovoga člana hitno i bez odlaganja pokrene proceduru nabavke potrebne medicinske opreme i lijekova, a sve u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Nalaže se svim privatnim laboratorijama na teritoriji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine koje vrše testiranje stanovništa Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na COVID-19 da do kraja svakog radnog dana dostave Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge - Pododjeljenju za javno zdravstvo podatke o testiranim licima koji će uključivati ime i prezime, adresu stanovanja, broj telefona, metodu uzetog brisa kao i rezutate testa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)