Novalić za Radiosarajevo.ba: Neće biti odlaska ministara SBB-a, hoće opstrukcija

Amil Dučić
Novalić za Radiosarajevo.ba: Neće biti odlaska ministara SBB-a, hoće opstrukcija
FOTO: Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić
Federalni premijer Fadil Novalić u intervjuu za Radiosarajevo.ba prokomentirao je obaranje hitne procedura Zakona o PIO na prekjučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma PFBIH. Također, govorio je o izlasku SBB-a iz koalicije.

Kazao je da nije očekivao takav potez SBB-a "s obzirom da se radi o zakonu koji je predložio SBB-ov ministar Vesko Drljača".

"Također, radi se o Zakonu na kojem smo radili zajedno sa penzionerima i dobro se sjećam da je još prije nekoliko sedmica ministar Drljača upravo njima obećavao da će Zakon biti usvojen čim prije da konačno riješimo probleme penzionog fonda. Iznenađen sam ponašanjem SBB-a koji je preko noći očito otpisao ne samo svog ministra, ali i više od 412 hiljada penzionera koji sad opet nisu sigurni u budućnost svojih penzija. Nisu pomogli njihovi apeli niti jedninstven glas njihovih udruženja. SBB je u utorak krenuo u realizaciju svoje predizborne agende i to, nažalost, preko leđa socijalno najugroženijih građana", rekao je Novalić za Radiosarajevo.ba.

 Radiosarajevo.ba: A kako ste doživjeli pozive, na istoj sjednici, iz SBB-a i DF-a da podnesete ostavku?

"Ovo je klasična zamjena teza. Ja da sam njihovom mjestu tražio bih ostavku premijera koji ne riješava probleme i koji, u tom konkretnom slučaju, nije stao iza novog Zakona o PIO. Tražiti moju ostavku nakon što su pomenute stranke oborile predloženi Zakon je pokušaj prebacivanja odgovornosti. I ove pozive mogu pripisati jedino preuranjenoj predizbornoj kampanji. Sasvim sigurno ne radi se tu o nikakvoj demokratskoj praksi na koju se i SBB i DF vole pozivati".

Radiosarajevo.ba: Šta ako dođe do situacije u kojoj će Vlada ostati bez četiri ministra iz SBB-a? Najavljeno je podnošenje ostavki?

"U više navrata predsjednik Federacije je najavio da te ostavke neće potpisati, tako da je vrlo nezahvalno praviti bilo kakve prognoze. Ja lično smatram da nikakvih ostavki neće biti. Moramo uzeti u obzir da stiže izborna godina kada jako teško dolazi do bilo kakvih promjena u vladajućoj koaliciji. Ono što preostaje SBB-u je sigurno pokušaj kočenja reformskih procesa kroz Parlament i stvaranje u javnosti privida da pripada opoziciji, no šta se samih ministara tiče mislim da će se naš zajednički rad nastaviti sve do izbora".  

 Radiosarajevo.ba: Možete li podvući paralelu sa situacijom kada je DF izašao iz Vlade?

"Ne može, zato što je ponašanje DF-a bilo puno časnije. DF je jednostavno napustio sve pozicije, ne samo ministarske već i pozicije u oba doma Federalnog parlamenta i u javnim preduzećima i prešao u opoziciju. Nije bilo nikakvih opstrukcija „iznutra“, nije bilo nejasnih najava i kreiranja konfuzije kao što je to sad slučaj sa SBB-om.

Osim toga, DF je napustio koaliciju na svim nivoima vlasti tako da nikad nije bilo nikakvih nedoumica da je ova stranka u opoziciji. SBB želi biti malo pozicija, malo opozicija, dakle zadržati većinu privilegija, ali i skupljati političke poene na kritici svojih koalicionih partnera, prije svega SDA".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije