Novalićeva odbrana o mjerama zabrane: Došlo bi do brojnih poremećaja u FBiH

3
N. Ka.
Novalićeva odbrana o mjerama zabrane: Došlo bi do brojnih poremećaja u FBiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Afera "respiratori"

Afera Respiratori se nastavlja, novo ročište optuženim Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikretu Hodžiću vlasniku „Srebrene maline“, i dopremijerki FBiH Jelki Milićević, počelo je jutros.

Optužnicom im se stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Na prošlom ročištu uvodne riječi je iznijelo tužilaštvo, odbrana Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, te Fikreta Hodžića. 

Danas je branjenica Jelke Milićević, Senka Nožica danas iznijela svoje uvodne riječi.

Tužilaštvo je zatražilo danas od Suda da se uvedu mjere zabrane za optužene.

Članica advokatskog tima Fadila Novalića, Nina Karačić kazala je da je za ovaj slučaj medijska haranga već traje neko vrijeme

Ona ističe da Tužilaštvo nije iznijelo nikakve dokaze na osnovu kojih bi Sud mogao da donese odluku kakvu traži Tužilaštvo, te da ne postoje dokazi koji pokazuju da bi Novalić mogao da utiče na svjedoke i dokaze.

"Tvrdim uz optužnicu da nema ni jedne jedine izjave svjedoka koja govori o uticaju, strahu i nelagodi. Tužilaštvo je trebalo da kaže ako postoji neko od takvih svjedoka. Tvrditi da se preimjer FBIH bavi radnopravnim odnosima, je potpuno neozbiljno. On ni na koji način ne vrši zapošljavanje uposlenika i drugo. Premijer nije rukovodilac organa uprave niti je član komisije za žalbe. On nema nikakve nadležnosti u tim postupcima", poručila je Karačić.

Određivanje mjera zabrane premijeru Novaliću došlo bi do brojnih poremećaja u FBIH.

"Jedna od njih je i članstvo Novalića u Fiskalnom vijeću, što može dovesti do zaustavljanja njegovog rada. Čujemo iz medija da je rekonstrukcija Vlade FBiH skoro nemoguća, jer je uslovljena donošenjem novog Izbornog zakona. Sigurno bi ovakva odluka dodatno zakomplikovala situaciju u FBiH", kazala je Karačić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije