Novalić-Sattler: Vlada FBiH i Delegacija Evropske unije u BiH dio istog tima

Radiosarajevo.ba
Novalić-Sattler: Vlada FBiH i Delegacija Evropske unije u BiH dio istog tima
Foto: Vlada FBiH / Novalić i Sattler: Bilo je riječi i o migrantskoj krizi i načinima njenog rješavanja

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom, kome je ovo bila nastupna posjeta.

U širokom spektru aktuelnih pitanja o kojima je razgovarano dominirale su teme vezane za nastavak provođenja Reformske agende, posebno iz oblasti ekonomije, gdje se očekuju njeni najznačajniji efekti.

„Kao što znate, mi radimo u takozvanom 'tehničkom mandatu', ali to nas ne sprečava da radimo punim kapacitetom i Parlamentu Federacije BiH prosljeđujemo zakone i druge bitne dokumente. Vlada FBiH je utvrdila veoma bitne propise koji se tiču opterećenja rada, a to su Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak, te ih uputila u parlamentarnu proceduru“, kazao je Novalić.

Dodao je da su to ključni fiskalni zakoni i dio su seta propisa kojim omogućavamo realizaciju najznačajnijih zadataka iz Reformske agende.

„Od njihovog usvajanja nam zavisi koliko će nam ekonomija zadržati postojeći procenat rasta. Prethodno smo usvojili, također veoma bitne, zakone o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju“, rekao je premijer Novalić.

Naglasio je i neophodnost harmonizacije propisa iz ove oblasti s RS, u čemu očekuje nastavak dosadašnje uspješne saradnje s vlastima manjeg bh. entiteta.

„Sljedeći bitan korak nam je uvođenje fiskalnog sistema u realnom vremenu, kakav imaju zemlje u okruženju i članice Evropske unije. Značajnu pažnju ćemo posvetiti i zaštiti okoliša i daljim mjerama iz domena fiskalne politike, a posebno vladavini prava", istakao je Novalić.

Bilo je riječi i o migrantskoj krizi i načinima njenog rješavanja, u čemu moraju biti uključene sve raspoložive snage na svim nivoima vlasti.

Jedna od tema bio je i put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, a ambasador Sattler je rekao da će, kao i do sada, bezrezervno podupirati približavanje naše zemlje zajednici evropskih država.

Federalni premijer je na kraju istakao dosadašnju izuzetno plodnu saradnju s Evropskom komisijom i izrazio nadu da će ona biti nastavljena i u mandatu ambasadora Sattlera, rekavši da su „Vlada FBiH i Delegacija Evropske unije u BiH dio istog tima“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije