Novalić: Realizirane dvije trećine zadataka iz Reformske agende

Fena
Novalić: Realizirane dvije trećine zadataka iz Reformske agende

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je danas obraćajući se okupljenima na programskom skupu Stranke demokratske akcije (SDA) organiziranom u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani "Zetra" da su do sada realizirane dvije trećine zadataka ili 67 posto iz Reformske agende.

Govoreći o rezultatima postignutim u protekle tri godine mandata podsjetio je da je on bio direktni učesnik u izradi ovog dokumenta kojeg 82 posto ciljeva, tvrdi, čine zadaci iz dokumenta koji je izradila SDA nazvan "Ekonomski rast i zapošljavanje 2014 - 2018".

"U potpunosti su realizirane 24 mjere iz Reformske agende, a 17 ih se kontinuirano i stalno provode. U okviru ekonomskih mjera donijeli smo moratorij na zapošljavanje i ograničavanje plata u javnom sektoru, a od ušteda smo zaposlili 7.000 novih mladih ljudi", dodao je.

Ističe da je zaustavljen rast zaposlenih u javnoj upravi što je prvi put u posljednjih 20 godina, ali je taj broj i smanjen za 700 te je ocijenio da je SDA u Federalnu vladu unijela domaćinski odnos spram države, donijela niz zakona iz finansijske i poreske oblasti te pojačala nadzor nad bankama.

Podsjetio je da su tri banke u Republici Srpskoj u proteklom periodu propale, ali to se nije i obećao je premijer neće dogoditi u Federaciji BiH zahvaljujući zakonski ustanovljenoj finansijskoj disciplini.

Naglasio je da je donesen Zakon o radu s novim granskim ugovorima, a sve to omogućilo je liberalnije radno-pravno zakonodavstvo, za 30 posto je povećan rast namjenske industrije i to najviše kada je u pitanju izvoz.

"U tri godine mandata imamo 37.000 novouposlenih i to je najveći rast zaposlenih u jugoistočnoj Europi, a osim toga Federacija BiH dvostruko je manje zadužena od Republike Srpske", kazao je Novalić, iznoseći podatak da je za više od 100 miliona smanjen budžetski deficit.

U ovom periodu prikupljeno je 800 miliona KM više direktnih poreza koji idu u penzioni i zdravstveni sistem što je doprinijelo, kaže Novalić, redovnoj isplati penzija i povećanju plata u zdravstvu.

"Kada su pitanju indirektni porezi oni su narasli za 400 miliona KM, dok je izvoz, kao osnovni motor ekonomskog rasta, narastao je za 1,4 milijardi KM, a tu je i milijarda KM BDP-a što znači da smo na domaćem tržištu proizveli više vrijednosti za 2,5 milijardi KM. To znači da je FBiH bogatija za 13 posto nego je bila prije tri godine", istaknuo je Novalić.

Osvrnuo se na novi Zakon o penziono-invalidskom osiguranju (PIO) naglasivši da je deficit Fonda PIO smanjen za višemilionski iznos u posljednje tri godine te je istaknuo da je PIO sada dio federalnog budžeta koji će garantirati isplatu penzija zbog čega se više nikada neće dogoditi da penzije kasne.

Ova Vlada FBiH radila je, kaže, na rješavanju pitanja boračke populacije te je premijer Novalić najavio da će uskoro biti doneseni propisi o reprezentativnosti boračkih udruženja.

Međutim, napomenuo je da Federalna vlada nije uspjela izdejstvovati usvajanje Zakona o igrama na sreću te Zakon o doprinosu i dohotku koji je trebao doprinijeti otvaranju dodatnih novih radnih mjesta, a nije urađena ni konsolidacija kada je u pitanju zdravstvo i školstvo najviše zbog nadležnosti.

Nakon obraćanja federalnog premijera Fadila Novalića, okupljenima se obratio premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, te će uslijediti sjednica Glavnog odbora SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije