Sastanci / Novalić razgovarao o zdravstvenom sektoru i brzim testovima na COVID

10. 04. 2021. u 16:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić razgovarao je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s vlasnikom i direktorom turske kompanije Oncosem Erolom Čelikom o osavremenjavanju zdravstvenog sektora, naročito u oblasti onkologije, te o mogućnostima upotrebe turskih brzih testova za COVID-19.

Premijer Novalić se zahvalio na posjeti te iskazanoj spremnosti Republike Turske i njenih kompanija da pomognu oblast zdravstva, tim prije kad je riječ o liječenju onkoloških pacijenata.

Dobrodošli ste s konkretnim prijedlozima, posebno o ovako važnim oblastima zdravstvenog sektora. S obzirom na podijeljene nadležnosti u zdravstvu na prostoru FBiH, potrudit ćemo se da uskoro organizujemo novi sastanak s predstavnicima zdravstvenog sektora FBiH kako bismo razgovarali o saradnji i o mogućim narednim koracima”, istakao je Novalić.

Inače, riječ je o grupaciji koja razvija rješenja u liječenju onkoloških pacijenata i najveći je dobavljač za Ministarstvo zdravlja Turske. Pored toga, ova kompanija proizvodi medicinske sprave, pomagala i uređaje koji se koriste u liječenju onkoloških pacijenata.

Mi smo na nivou Turske osigurali sistem da gotovo 80 posto pacijenata prolazi kroz liječenje i terapiju bez napuštanja mjesta u kojem žive, što je veoma važno s motivacijske strane. Kroz razvoj takvog jednog sistema u BiH, istovremeno bi bili smanjeni troškovi liječenja tri do četiri puta i pružene jednake mogućnosti svakom pacijentu, čak i u manjim sredinama”, kazao je Čelik.

Oncosem je jedan od globalno najvećih proizvođača brzih testova za COVID-19 čiji su rezultati poznati za 3 do 5 minuta, a koji se mogu samostalno koristiti, bez slanja uzorka u laboratoriju, te se, prema riječima proizvođača, koriste i u Zapadnoj Evropi.

Iz kompanije Nucleus Pharma iz Sarajeva, koja je ekskluzivni zastupnik Onkosema za područje bivše Jugoslavije i Albanije, ističu da su testovi već registrovani u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, te da se određena količina može naći na tržištu.

“Imajući u vidu kompletnu situaciju, opterećenost sistema finansijama, pogotovo s PCR testovima koji su izuzetno skupi, mi smo dogovorili posebnu cijenu, poseban finansijski paket za BiH, tako da bi se moglo ići u široko testiranje”, istakao je Mladen Vlaški, generalni menadžer kompanije Nucleus Pharma.

Uoči razgovora s premijerom FBiH, delegacije Oncosema i Nucleus Pharma razgovarale su o istim temama s predstavnicima drugih nivoa vlasti u BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)