Novalić: Krizu u Željezari je izazvala opozicija, a ja sam u Zenicu išao 28 puta

E. H.
Novalić: Krizu u Željezari je izazvala opozicija, a ja sam u Zenicu išao 28 puta
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić
Brojni delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici zahtjevali su, prije rasprave o tačkama dnevnog reda, da premijer Fadil Novalić ode u Zenicu i riješi probleme radnika zeničke Željezare.

Draženka Subašić (DF) iz Kluba Srpskog naroda obratila se kolegama na početku sjednice i zatražila da Novalić ode u Zenicu, te je ukazala na izuzetno težak položaj radnika Željezare. Također, ona je tražila da Dom naroda usvoji zaključak koji bi premijera Novalića primorao da ode u Zenicu, nakon čega je pojašnjeno da to nije moguće.

U tim zahtjevima pridružili su joj se i SDP-ov delegat Željko Mirković te SBB-ov delegati Fuad Hadžimehmedović i Ismet Sarajlić, koji kazali kako prijeti da dođe do eskalacije situacije u Zenici, te da smatraju da je odlazak premijera Novalića na sastanak s radnicima neophodan.

Potom je premijer Novalić je izašao za govornicu i rekao da je 28 puta išao u Zenicu, te da mu niko ne može naređivati šta će on raditi.

"Potičem iz privrede i znam rješavati probleme u privredi, ali ovdje se radi o političkoj krizi koju je izavala opozicija i sindikati. Dogovorili smo ranije sa sindikatom korake ali se ništa nije desilo. U decembru smo tamo poslali dvije plaće, a poslati 13 plaća koliko zahtijevaju je nemoguće zato to tako nešto nije u budžetu predviđeno. S ministrom Džindićem sam već dogovorio da odemo tamo, i prije nego ste to zatražili, i otići ću popodne zato što mislim da trebam da im kažem istinu a ne zato što vi to zahtijevate. Ne možemo rješavati privredne probleme na politički način. Manipulira se informacijama, ima tu priče o hotelima i odmaralištima", kazao je Novalić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije