Novalić: Dolazak BAT-a dokaz da smo na putu ka ekonomskom oporavku

Fena
Novalić: Dolazak BAT-a dokaz da smo na putu ka ekonomskom oporavku
Aukcija dionica „Fabrike duhana Sarajevo d.d.“ obavljena je danas putem Sarajevske berze, čime je Vlada Federacije BiH finalizirala prodaju manjinskog udjela (39,9 posto) u ovom privrednom društvu, saznaje Fena iz Ureda premijera Federacije.

Investicijom British American Tobaccoa, jedne od najvećih svjetskih kompanija duhanske industrije, osiguran je nastavak poslovanja nekadašnjeg tržišnog lidera, kao i zadržavanje radnika koji su ujedno i manjinski dioničari.

"Podsjećamo da je 2007. godine nadležnost za odabir metoda i načina privatizacije prenesena s Agencije za privatizaciju na Vladu Federacije BiH. Od tada, pa do danas zabilježena je samo jedna transakcija radi prodaje udjela u vlasništvu i to 2013. godine", rečeno je Feni u Uredu premijera.

Da bi pokrenula proces koji godinama stagnira, Federalna vlada je Uredbom o vršenju ovlaštenja u preduzećima s državnim kapitalom izvršila klasifikaciju privrednih društava s učešćem državnog kapitala, na način da se identificiraju ona koja su održiva i ona koja to nisu. Kao prioritet u 2016. određena je prodaja manjinskih udjela, posebno u društvima koja bilježe poteškoće u poslovanju, a po osnovu prodaje planirana su sredstva za budžetske stavke Federacije BiH.

"Ulaskom jedne od najvećih svjetskih multinacionalnih kompanija, British American Tobacco (BAT), otključan je proces prodaje manjinskih udjela Vlade FBiH u privrednim društvima", izjavio je za Fenu federalni premijer Fadil Novalić.

Ocijenio je da je ovo snažna poruka svim stranim investitorima.

"Dolazak kompanije poput BAT-a, jedne od najvećih svjetskih multinacionalki, događaj je o kojem će se ovih dana govoriti u svjetskom investicijskom okruženju. Današnjom aukcijom učinjen je značajan korak u provedbi Akcionog plana za realizaciju Reformske agende u segmentu poslovnog okruženja. Dolazak ovako ozbiljnih stranih investitora najbolji je dokaz da smo na putu ka ekonomskom oporavku", kazao je premijer Novalić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije