Nova zima i stari problem: Sve veća zagađenost zraka u bh. gradovima

1
Radiosarajevo.ba
Nova zima i stari problem: Sve veća zagađenost zraka u bh. gradovima
Foto: A. K. / Sarajevo, novembar 2023.

Svjetski dan čistog zraka, obilježen je jučer, 3. novembra. Ipak, mi se time ne možemo pohvaliti, jer pojedini gradovi naše zemlje redovno su na neslavnom spisku - najzagađenijih u Evropi.

Vrijednosti sumpor-dioksida i prašine su često visoko iznad dopuštenih, a i dalje se mnogi kancerogeni polutanti čak i i ne mjere u kontinutietu. Šta građani mogu očekivati ove zime? 

Građani, uglavnom, kako možete vidjeti i u prilogu, izražavaju nezadovoljstvo.

Duge kolone vozila na graničnim prelazima iz BiH prema Hrvatskoj

Duge kolone vozila na graničnim prelazima iz BiH prema Hrvatskoj

Predsjednik Udruženja "Eko akcija" Anes Podić ima svoje viđenje

"Sarajevo najzagađeniji glavni grad u Evropi neki grad jeste da stane jeste dramatično jeste ono što još veći problem je što znamo da problem postoji ali oni koji imaju mogućnost da ga riješi ne radim A baš ništa na tom polju".

Zabrinjavajući podaci: Planeta od danas u ekološkom minusu

Zabrinjavajući podaci: Planeta od danas u ekološkom minusu

Prema podacima Centra za okoliš, koji vrši monitoring zraka na području Zeničko-dobojskog kantona, zrak je, iako bolji nego prije jer je stara toplana zatvorena, i dalje lošeg kvaliteta. Prašina, pogotovo ona ispod 2 i po mikrona, ono je što najviše zabrinjava.

"Jer te čestice direktno prelaze u pluća, a one čestice ispod jedan mirkon prolaze direknto u krv gdje organizam nema nikakve zaštite od takvih čestica, a ositm toga te čestice često sadrže i teške metale - organska jedinenja tako da sye akumiliraju u organizmu. Znači, ne moraju vam odmah, ali naštete nam nakon određenog vremena i mogu izazvati jako velike probleme", kaže Halim Prcanović iz Instituta "Kemal Kapetanović" Zenica.

Dodaje i kako to preventirati: "Uzimamo uzorke pljuvačke od volontera Iz Zenice iz Lukavca i iz jedne kontrolne lokacije u nekom selu koje je daleko od tih izvora zagađenosti također da mjerimo koncetracije benzena i benzoapirena na sve tri te lokacije kako bi smo imali čvrsti naučni dokaz o lošem uticaju na zdravlje ovdašnjeg stanvoništva".

Stoga Eko forum Zenica započinje istraživanje genotoksišnosti, odnosno uticaj aerozagađenja na promjene u DNK kod lokalnog stanovništva koje živi u blizini postrojenja Koksara, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije