Nova većina u Parlamentu Federacije: Slijedi smjena Elvira Karajbića?

E. Halimić
Nova većina u Parlamentu Federacije: Slijedi smjena Elvira Karajbića?
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Tematska sjednica Predstavničkog doma PFBIH

Potpisivanjem sporazuma između SDA, DF-a i SBB-a „osigurana“ je parlamentarna većina u Federaciji BiH, a koju će pored ovih stranaka činiti još HDZ BiH.

Prema sad za sad nezvaničnim najavama, najkasnije početkom juna trebao bi biti smijenjen i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić iz SDP-a.

Nova većina u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH trebala bi imati 66 od 98 federalnih zastupnika. Riječ je o 27 zastupnika SDA, 16 zastupnika HDZ-a BiH i stranaka okupljenih u HNS-u, devet zastupnika DF-a i jedan zastupnik GS-a, osam zastupnika SBB-a, tri odmetnuta zastupnika Nezavisnog bloka i dva zastupnika HDZ-a 1990.

To znači da će u opoziciji ostati samo 32 zastupnika i to zastupnici iz reda SDP-a, Naše stranke, jedan zastupnik iz Nezavisnog bloka, PDA, A-SDA, Naroda i pravde i Laburističke stranke.

Za mišljenje smo pitali i predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Elvira Karajbića, koji je za portal Radiosarajevo.ba kazao da do njega nije „stigla“ ova informacija.

Elvir Karajbić - undefined

Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba: Elvir Karajbić

„Čim dođe zahtjev za održavanje bilo kakve sjednice nikakvog odugovlačenja neće biti. Nova parlamentarna većina, ukoliko postoji, ima pravo da odlučuje. Prema tome, što se tiče novog rukovodstva potrebna je većina od najmanje 50 zastupnika. Ukoliko dođe zahtjev ja ću zakazati sjednicu i normalno je da u demokratiji većina odlučuje“, poručio je Karajbić.

Dodao je da će organi stranaka koje bi trebale činiti novu većinu u Parlamentu FBiH odlučivati o daljim koracima.

„Prema tome, mi trebamo poštovati stavove buduće parlamentarne većine, ako žele neka izaberu novo rukovodstvo. Pozivam i ovog puta da izaberu novo rukovodstvo, ali treba naglasiti da je ovaj dom jedini koji je funkcionalan i koji je održao osam sjednica i izabrana su sva radna tijela. Ali demokratko pravo većine je da odlučuje“, ponovio je Karajbić za Radiosarajevo.ba.

Ranije se spekulisalo kako će na poziciju predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, nakon smjene Karajbića, biti imenovan zastupnik SDA Mirsad Zaimović.

Podsjećanja radi, Karajbić je na čelo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH izabran odmah nakon konstituisanja federalnog organa zakonodavne vlasti i to u vrijeme dok se pričalo o formiranju vlasti bez SDA.

Za njegov izbor glasali su i zastupnici DF-a i SBB-a, a koji odnedavno čine većinu sa SDA i HDZ-om BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije