Nova tri oklopnjaka Despota za policiju RS

Radiosarajevo.ba
Nova tri oklopnjaka Despota za policiju RS
Foto: Srna / Nova tri oklopnjaka Despota za policiju RS

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) isporučila je Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) manjeg bh. entiteta RS, još tri specijalizirana oklopna vozila Despot, rekao je Srni generalni direktor TRB-a Slavenko Ristić.

"Mi smo prošle godine na defileu u Banjoj Luci, povodom obilježavanja dana RS, predstavili prototip 'Despota' i obećali da će 9. januar naredne godine biti gotovo pet serijskih vozila za potrebe MUP-a i evo uspjeli smo i ispuniti obećanje", rekao je Ristić.

On je naveo da su tri oklopna vozila Despot jučer iz hala TRB-a u Bratuncu otpremljena za Banja Luku, te najavio da će do kraja 2020. godine MUP-u RS biti isporučeno ukupno osam ovih oklopnih vozila.

Ristić ističe da TRB svako novo vozilo koje napravi usavršava, od instalacija, sitnih dijelova, konzole koja je sada od polimera, a ne od aluminija, kao i druge opreme prema potrebama MUP-a.

"Defile povodom obilježavanja dana RS nam je značajan i za promociju vozila, jer očekujemo da će ga tom prilikom vidjeti predstavnici mnogih veleposlanstava, kao i ljudi koji dolaze iz sigurnosnog sektora", rekao je Ristić.

On je naveo da interesovanje za ovo vozilo imaju iz više država, sa kojima su u toku pregovori.

"Krajem decembra u posjetu nam je dolazila delegacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tehnička delegacija i predstavnici njihove vojske imali su priliku da testiraju 'Desporta' u Zalužanima i očekujemo vrlo brzo i realizaciju nekih ugovora", rekao je Ristić.

S obzirom da je u pitanju namjenska industrija i da su potpisani sporazumi o tajnosti podataka, Ristić kaže da ne može govoriti o pojedinostima sve dok ne bude potpisan konkretan ugovor.

"Konkretno interesovanje postoji iz Egipta, Vijetnama, Ujedinjenih Arapskih Emirata. Međutim, nama mnogo znači što je naš prvi klijent MUP RS", rekao je Ristić.

On se zahvalio svim radnicima TRB-a koji su, osim radom i maksimalnim trudom, u ovaj projekat ušli i srcem i radili u dvije smjene, ponekada i u tri, kako bi završili isporuku u roku.

Despot je savremeno oklopno, multifunkcionalno, terensko vozilo sa pogonom na sva četiri točka namijenjeno za širok spektar djelovanja policije i oružanih snaga. Vozilo je dugo šest metara, visoko skoro tri metra, mase oko 14 tona, sa oklopom otpornim na projektile do 12 milimetara. Razvija maksimalnu brzinu od 130 kilometara na sat i ima odlične performanse za kretanje i savladavanje različitih zahtjevnih terena. Ovo je ujedno i prvo vozilo ove vrste proizvedeno u manjem bh. entitetu RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije