Nova reakcija iz Ambasade SAD-a na dogovor iz Laktaša: "Ide se suprotno smjeru demokratije"

15
Radiosarajevo.ba
Nova reakcija iz Ambasade SAD-a na dogovor iz Laktaša: "Ide se suprotno smjeru demokratije"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Michael Murphy

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom dogovora stranaka Trojke, SNSD-a i HDZ-a iz Laktaša o reformama u našoj zemlji, specifično vezano za Izborni zakon. 

Reakciju iz Ambasade SAD-a prenosimo u cijelosti: 

"Prijedlozi sadržani u dokumentu napisanom u Laktašima 18. januara puno govore o izborima, ali vrlo malo o integritetu izbora.

Dvije godine od smrti Ivice Osima, prisjetili ga se u FK Željezničar i Japanu

Dvije godine od smrti Ivice Osima, prisjetili ga se u FK Željezničar i Japanu

Kako su već primijetile Sjedinjene Američke Države, jedini zakoniti način za rješavanje odluka Evropskog suda za ljudska prava u vezi s Predsjedništvom jeste putem ustavnih amandmana. Ostali prijedlozi u dokumentu bi ojačali trenutni neodgovorni sistem i pomakli stranačku politiku Bosne i Hercegovine prema oligarhiji, upravo suprotno odgovarajućem smjeru za demokratiju zemlje.

Jezik u vezi sa skeniranjem listića čini se dizajniran kako bi sačuvao opcije za izbornu prijevaru koja je mučila izbore u oktobru 2022. godine, umjesto osiguranja da se svaki glasački listić svakog građanina broji onako kako je glasan. Na kraju, reforma Odbora biračkih mjesta koja smanjuje kontrolu političkih stranaka nad ovim tijelima ključna je za jačanje demokratije zemlje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije