Nova optužnica za zločine u Dretelju

Radiosarajevo.ba
Nova optužnica za zločine u Dretelju

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dražena Mikulića (1972.) koji se tereti da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u logoru Dretelj na području općine Čapljina 1993. godine. 
 
Optužnica Mikulića tereti da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između HVO-a i Armije RBiH kao pripadnik Vojne policije HVO-a u zatvoru poznatom pod nazivom logor Dretelj na području općine Čapljina od početka jula do kraja mjeseca augusta 1993. godine počinio krivično djelo ratnog zločina nad civilima bošnjačke nacionalnosti u logoru “Dretelj”. 
 
On je optužen za nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti, te kršenje odredbi Ženevske konvencije o zaštiti građana za vrijeme rata. 
 
U optužnici se navodi da je optuženi lično, sam ili s drugim osobama, u više navrata sudjelovao u mučenjima na izrazito okrutan, svirep i ponižavajući način, čime su civilima nanošene teške tjelesne i duševne povrede, koje su rezultirale i smrću zarobljenika. 
 
U optužnici se navodi da je Mikulić u više navrata, kršeći pravila međunarodnog prava nečovječno postupao, zlostavljao, sudjelovao u zlostavljanju i namjernom nanošenju tjelesnog i duševnog bola zarobljenim civilima, kao i nanošenju povreda tjelesnog integriteta, povreda ličnog dostojanstva, koje su počinjene uvredljivim i ponižavajućim postupcima, čime je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke a) i c), u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. KZBiH. 
 
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije