Nova odluka Vlade KS zbog zagađenja zraka

0
Radiosarajevo.ba
Nova odluka Vlade KS zbog zagađenja zraka
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

S obzirom na to da je zabilježen značajan pad koncentracija svih praćenih polutanata u zraku, kao i da su prognozirane padavine, Vlada KS je danas donijela odluku o ukidanju epizode "Upozorenje" na području Kantona Sarajevo.

Odluka je donesena na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

No, na snazi ostaje epizoda "Pripravnost", koja je nešto blaža.

Podsjećamo da je Vlada KS 17. decembra ove godine proglasila epizodu "Upozorenje" zbog izrazito povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku.

"Prema izvještaju Stručnog tijela, danas je zabilježen značajan pad koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku, ali izmjerene prosječne vrijednosti još uvijek prekoračuju propisane granične vrijednosti za 'Pripravnost', zbog čega je Stručno tijelo odlučilo zadržati pomenutu epizodu na snazi.

Ostali praćeni polutanti također su u padu, iako prethodnih dana nisu ni bilježili prekoračenja graničnih vrijednosti", navedeno je u objašnjenju iz Vlade KS.

Također, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana se očekuje nestabilno vrijeme s povremenim padavinama, bez temperaturnih inverzija, što bi trebalo dovesti do čišćenja kotlina i značajnog poboljšanja kvaliteta zraka u svim zonama Kantona Sarajevo.

"Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku koje svakodnevno pokazuju njegov kvalitet u Kantonu Sarajevo i meteorološke uslove, postupati prema Planu interventnih mjera, te o svemu blagovremeno informisati javnost", saopćeno je iz Vlade KS.

Podsjetimo, epizoda "Pripravnost" znači, između ostalog, zabranu kretanja, i to ispod 700 metara nadmorske visine, vozila čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, intenziviranje čišćenja i pranja cesta sa primjenom mokrog postupka kalcij-hloridom, pojačavanje inspekcijskog nadzora nad gradilištima, smanjenje temperature za minimalno 2 stepena na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije