Nova odluka u bh. gradu: Penzionerima povoljniji javni prijevoz od 1. augusta

0
Radiosarajevo.ba
Nova odluka u bh. gradu: Penzionerima povoljniji javni prijevoz od 1. augusta
FOTO: Facebook / Draško Stanivuković

Završena je peta redovna sjednica Skupštine Grada Banja Luka na kojoj je, između ostalog, jednoglasno donesena Odluka o subvenciji mjesečnih karata za penzionere koja podrazumijeva da od 1. azgusta ova populacija ima za 20 posto povoljniji javni prijevoz.

"To će nam omogućiti da napravimo prvi korak prema realizaciji našeg obećanja da svaki penzioner dobije potpuno besplatan javni prevoz", kazao je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković.

Od odluka koje su donesene na današnjem zasjedanju su i odluke o dodjeli subvencija za ugostiteljski sektor u iznosu od 600.000KM, te 100.000KM za opremanje kabineta praktične nastave u srednjim stručnim školama.

Na dnevnom redu sjednice bili su i izvještaji o poslovanju u prošloj godini i programi poslovanja za ovu godinu Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, SC „Borik“ i „Eko toplane Banja Luka“, koje su odbornici usvojili.

Grad će ove godine da se pobratimi sa nekoliko gradova, a danas je usvojena Odluka o potpisivanju sporazuma sa Nižnjim Novgorodom.

Uz ovaj ruski grad, saradnja će biti ozvaničena, kako je kazao gradonačelnik – i sa Budvom i još nekim gradovima u Crnoj Gori, Francuskoj, Austriji, Njemačkoj i Italiji.

Tokom rasprave o programu rada zimske službe, gradonačelnik je najavio novi modalitet koji podrazumijeva da će u svim kamionima koji su uključeni u rad ove službe biti ugrađeni sistemi za praćenje i mjerači soli, radi bolje kontrole i racionalne potrošnje sredstava Grada.

Isto tako, kada je riječ o komunalnoj potrošnji predviđena je izmjena prakse košenja grada, pa će tako umjesto dosadašnjeg cikličnog košenja – od naredne godine to biti riješeno na način da se cijeli grad kosi u sedam dana, zatim dvije sedmice pauza i opet se kosi cijeli grad.

Objasnio je da se radi o reformama čiji je cilj da se uklone uočeni nedostaci na ovim poljima.

Više tačaka o dodjeli poslovnih prostora u zakup pod posebnim uslovima dobilo je podršku odbornika, kao i regulacionih planova važnih za donošenje investicija u grad.

Izmjenom odluke o dodjeli poslovnih prostora pod posebnim uslovima, koja je podržana danas, predloženo je republičke ustanove koje imaju velike budžete, ne dobijaju poslovne prostore pod posebnim uslovima.

Podržan je i izvještaj o realizaciji programa Skupštine grada Banje Luke u prošloj godini.

Predsjednik Skupštine grada Banje Luke Mladen Ilić kazao je da će uskoro biti raspisan konkurs za izbor direktora Banskog dvora, o čemu je danas i donesena odluka, s obzirom na to da sadašnjem direktoru ove ustanove ističe mandat.

Slijedi ljetna pauza te će naredno zasjedanje Skupštine Grada biti u septembru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije