Norveška: Vlast planira zabraniti upotrebu privatnih automobila u centru Osla

Radiosarajevo.ba
 Norveška: Vlast planira zabraniti upotrebu privatnih automobila u centru Osla

Novoizabrana ljevičarska vlast u glavnom gradu Norveške Oslu najavila je da će zabraniti korištenje privatnih vozila u centru grada do 2019. godine u sklopu plana da se smanji emisija stakleničkih plinova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Laburistička partija, Socijalistička ljevica te Zelena stranka pobjednice su općinskih izbora održanih 14. septembra u glavnom norveškom gradu. Tri stranke su predstavile platformu koja je fokusirana na okoliš te borbu protiv klimatskih promjena. Program predviđa zabranu upotrebe privatnih vozila u centru grada koji je, prema dostupnim podacima, dom za oko hiljadu ljudi, ali gdje je zaposleno skoro 90 hiljada stanovnika. 

Nove gradske vlasti međutim nisu precizirale kada će implementirati svoj novi plan. 

Prijedlog je već izazvao zabrinutost među domaćim biznismenima, koji tvrde kako je u planiranoj "zoni bez automobila" smješteno 11 od 57 gradskih trgovačkih centara.

Vlasti planiraju i izgradnju više biciklističkih staza, subvencioniranje kupovine električnih bicikala te smanjenje automobilskog saobraćaja u cjelini za 20 posto do kraja 2019, a 30 posto do kraja 2030. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije