"Noć vrijednija od hiljadu mjeseci": Muslimani u Begovoj džamiji obilježili Lejletul-kadr

2
L. M.
"Noć vrijednija od hiljadu mjeseci": Muslimani u Begovoj džamiji obilježili Lejletul-kadr
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Obilježavanje Lejletul-kadr u Begovoj džamiji

Muslimani u Bosni i Hercegovini i širom svijeta večeras obilježavaju 27. noć mjeseca ramazana, Lejletul-kadr. Ovu blagoslovljenu noć vjernici iščekuju radosna srca i puni nade u oprost grijeha.

"Mi smo ga počeli objavljivati u Noći Kadra šta ti misliš šta je Noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci - meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane." (Kur'an: El-Kadr, 1-5)

Vjerovjesnik Muhammed je rekao: "Ko provede Lejletul-kadr u ibadetu, vjerujući u njen blagoslov, nadajući se  nagradi Allaha, džellešanuhu, biti će mu oprošteni prijašnji grijesi".

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Noć Kadr provodi se u cjelovečernjem ibadetu, u dobrovoljnim namazima, u skrušenim dovama i zikru (Veličanje Boga).

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice Lejletul-kadr pada u ponedjeljak, 17. aprila, sa akšamom, zalaskom sunca.

Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u BiH povodom mubarek noći Lejletul-kadr održava se u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.   

Bit će izveden prigodan program, dok će vaz kazivati reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Učenje Kur’ana

S obzirom da je u noći kadra počela objava Kur’ana (svete knjige muslimana), u ovoj noći potrebno je odvojiti vrijeme koje će se provesti u učenju Kur’ana, a pogotovo onih ajeta (citata) koji će vjernika podstaći na razmišljanje o Bogu i blagodati koju mu Uzvišeni daruje.

Obilježavanje Lejletul-kadr u Begovoj džamiji
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Obilježavanje Lejletul-kadr u Begovoj džamiji

Noć Lejletul kadr upravo je najodabranija, zato što je u njoj počela objava Kur’ana.

Nafila namaz

Povodom noći Lejletul-kadra, klanja se posebna nafila namaz. Prenosi se od Ibn Abbasa, da je čuo Muhammeda alejhisselam, da je rekao: "Ko klanja u noći Kadr dva rekata, na svakom proući Fatihu i sedam puta Kul huvallahu ehad, a nakon selama zatraži oprost riječima: "Estagfirullahe ve etubu ilejh" 70 puta. Neće ustati sa svoga mjesta, a da Allah džellešanuhu ne oprosti grijehe njemu i njegovim roditeljima, i poslat će Allah džellešanuhu meleke da posade drveće u Džennetu i dobit će dvorac kraj kojeg će rijeke teći i neće otići sa dunjaluka sve dok ovo ne vidi".

Dijeljenje sadake

Lijepo je i poželjno da se prije samog nastupanja noći Lejletul-kadr podijeli sadaka. Najbolja je ona sadaka koja se da, a ne proprati se riječima i prigovorima.

Učenje dova

Aiša, r.a, je upitala je Poslanika Muhammeda:

"Kada bih znala da je Lejletul-kadr, koju bih dovu upućivala Allahu u toj noći?"

Poslanik odgovori: "Reci: 'Allahumme inneke afuvvun, tuhibbu-l-afve, fa’fu anni!' Gospodaru moj, zaista si Ti Onaj Koji opraštaš i voliš oprost, pa mi oprosti!"

Podstrek svakom muslimanu je ovaj kur’anski ajet;

"A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu". (Kur’an, El-Bekara, 186.)

Obilježavanje Lejletul-kadr u Begovoj džamiji
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Obilježavanje Lejletul-kadr u Begovoj džamiji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije