Noć dova, želja i nade: Svečanost povodom obilježavanja noći Lejletu-r-regaiba

2
AA
Noć dova, želja i nade: Svečanost povodom obilježavanja noći Lejletu-r-regaiba
FOTO: AA / Obilježena mubarek noć Lejletu-r-regaib u Sarajevu

Večeras, 22. januara, sa akšam-namazom nastupio je mubarek mjesec redžeb. U redžebu muslimani obilježavaju dvije mubarek noći, Lejletu-r-regaib i Lejletul-mi’radž.

Lejletu-r-regaib muslimani tradicionalno obilježavaju uoči prvog petka u mjesecu redžebu.

Centralnom programu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo povodom mubarek noći Lejletu-r-Regaib, uz brojne vjernike i imame prisustvovao je muftija sarajevski Nedžad Grabus, glavni imam MIZ Sarajevo Abdugafar Velić, rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog Samed Omerdić, te predsjednik MIZ-a Jusuf Zahiragić.

Muslimani večeras obilježavaju mubarek noć

Muslimani večeras obilježavaju mubarek noć

"Ovo su vremena u kojima se mijenja svijet. U našim životima svijet se puno mijenjao. Prije 30 godina mijenjao se bolno, tragično. Sada se opet mijenja. Naš narod koji ima iskustva kaže 'kad ne znaš gdje ćeš gledaj gdje je munara'. Munara je naše svjetlo", poručio je Grabus.

Poručio je i da se vrijednosti države i onoga što je javno, zajedničko, moraju čuvati.

"Da bismo bili poštovani, najprije moramo čuvati svoje vrijednosti", naglasio je muftija Grabus.

Glavni imam MIZ Sarajevo Abdugafar Velić je podsjetio na značaj činjenja dove, kao i na važnost odabranih noći i nadolazećih mjeseci, među kojima je i najodabraniji mjesec posta, ramazan.

Naučite čestitati Bajram na brojnim stranim jezicima

Naučite čestitati Bajram na brojnim stranim jezicima

Lejletur-regaib je Noć želja. Pojam regaib množina je od oblika regabetun u arapskom jeziku, u značenju: želja, obilno darovanje, obilni darovi.

Mnogi muslimani širom svijeta koriste mubarek dane i noći za dobrovoljne ibadete i zahvalnost Bogu na neizmjernom dobru s kojim je svim svjetovima poslan pejgamber Muhammed, a.s.

Kako je poručeno iz MIZ Sarajevo, obzirom da je dova čvrsta i neraskidiva spona koja povezuje Stvoritelja i stvorenja, Lejletur-regaib je prilika da muslimani skrušeno zatraže od Svemilosnog blagodat upute i bereket za sebe, svoju porodicu i sve vjernike i vjernice. Ibadetima u mubarek noćima Božiji robovi se podsjećaju na dan kada "imetak i sinovi neće biti od koristi, samo će onaj koji Allahu čista srca dođe spašen biti."(Eš-Šu’ara,89.)

Muslimani upravo obilježavaju Lejletu-l-kadr. Najvažnija noć Islama

Muslimani upravo obilježavaju Lejletu-l-kadr. Najvažnija noć Islama

Mubarek noći su dodatno ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Utočištu - Gospodaru svjetova. I zbog toga je ova noć prilika za preispitivanje svojih ciljeva, strasti i želje za budućnost kao i za svojevrsno godišnje podvlačenje crte.

Među muslimanima Balkana izraz "učajluci" je zajednički naziv za mjesece redžeb, ša'ban i ramazan. U njima se nalaze četiri mubarek noći, to su: Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi'radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr. Ove noći su za ljude - za otvorene razgovore s Bogom u kojima čovjek sebi otkriva ono što je Bogu znano, a što mu može biti od pomoći u susretu sa svijetom oko sebe.

Duhovni velikani su mubarek noći opisivali kao vodu koja se susreće sa suhom zemljom. Redžeb je jedan od četiri mjeseca sigurnosti i mira. Nepovredivost njihovu spominje i Kur’an: "Od kad je stvorio nebesa i Zemlju Allah je propisao da je broj mjeseci dvanaest od kojih su četiri sveta, u njima sami sebi zulum ne činite (kršeći Allahove zabrane i granice)!" (Kur'an: Et-Tevbe, 36).

U islamskom kalendaru, noć Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi'radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur'ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša'bana su vjesnici nadolazećim danima ramazana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije