DW / Njemački mediji: Ponašanje političara iz RS Inzku nije ostavilo drugog izbora

25. 07. 2021. u 11:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Valentin Inzko za list Taz govorio je o svojoj nedavnoj odluci da kriminalizira negiranje genocida, kao i o tome šta će se desiti ako srpska strana odluči da je ne sprovodi. 

„U Bosnu i Hercegovinu je u petak 23. jula stigao talas olakšanja. Razlog: Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Austrijanac Valentin Inzko, je nakon dugog oklijevanja konačno odlučio kriminalizirati poricanje ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti, kao i veličanje ratnih zločinaca”, piše Erich Rathfelder, prenosi DW.

"Inzkova odluka je izazvala nezadovoljstvo i zaprepaštenje u RS-u, a srpski članovi Skupštine RS otvoreno su odbili da priznaju Inzkovu odluku. Ponašanje političara upravo iz tog entiteta visokom predstavniku nisu ostavili drugog izbora”, navodi se u tekstu.

Inzko je tokom svog desetogodišnjeg mandata godinama pokušavao uvesti promjenu zakona, ali sve njegove napore blokirali su srpski nacionalisti kao i nacionalisti iz drugih etničkih grupa", piše autor teksta.

"Za to vrijeme situacija se još pogoršala i sada potpuno izmiče kontroli', napisao je Inzko u svojoj izjavi. Obični građani sve više vjeruju u teorije zavjere da zločini u Srebrenici i drugim mjestima nisu ni postojali. To bi moglo dovesti samo do mržnje i novog nasilja, jer su laži o istoriji uvijek manipulisale ljudima. Govor mržnje i veličanje ratnih zločinaca otrov su za društvo i spriječavaju miran razvoj. 

Već mjesecima je jasno da bi novi visoki predstavnik trebao djelovati odlučnije prema, prvenstvo, nacionalistima. Ali kakav bi to trebao da bude pritisak konkretno, još uvijek nije jasno. Ono što je, s druge strane, sve jasnije, jeste da Berlin i Washington u Bosni i Hercegovini i na cijelom Balkanu žele djelovati zajednički. Tome se protive Rusi i Kinezi, koji su prije nekoliko dana željeli ukinuti Ured visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN-a. 'Ali to im nije uspjelo zbog glasanja drugih članova, 13 naprema 2', kaže Inzko za taz.

Inzko jučer u Potočarima - undefined

Foto: OHR: Inzko jučer u Potočarima

Rusija godinama pokušava proširiti svoju uticaj na Balkanu uz podršku nacionalističkih partija i političara, kako bi zaustavila širenje NATO-a i EU. S Mađarskom, Slovenijom i Bugarskom, Vladimir Putin je čak pronašao i pomoćnike u zapadnom savezu. Logično je i da Viktor Orbán i Janez Janša podržavaju srpske nacionaliste u Bosni.

Ali, šta će se dogoditi ako Srbi odbiju da se povinuju odluci visokog predstavnika i uklone slike ratnih zločinaca iz parlamenta Republike Srpske? Onda bi on, između ostalog, morao aktivirati državno tužilaštvo u Banjaluci, objašnjava Inzko u razovoru za taz. Ali sudstvo nije nezavisno.

Kratkoročno gledano, sukob se neće riješiti, ali za sada je postavljen pravni okvir koji niko ne može zanemariti, zaključuje na kraju razgovora za taz Inzko."


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)