Njemačka suspenzija Šengena ne odnosi se na građane BiH

A. D.
Njemačka suspenzija Šengena ne odnosi se na građane BiH
0 / Arhiv
Suspenzija Šengenskog sporazuma koju je do 11. jula uvela Njemačka neće se odnositi na građane BIH, rečeno je za Radiosarajevo.ba u Graničnoj policiji BiH.

To što je Njemačka odlučila da će, zbog samita lidera zemalja G-20 u Hamburgu, njihove granične službe do 11. jula vršiti pasoške kontrole svih ljudi koji prelaze njemačku granicu, ništa ne mijenja za BiH, budući da će se prema bh. građanima zadržati dosadašnji režim, rekli su nam u Graničnoj policiji.

"Ova odluka se odnosi samo na građane EU, BiH svakako pripada režimu apsolutnih provjera pasoških knjižica odnosno kontrola. bilo da se radi o prelasku granice kopnenim ili željezničkim putem ili na aerodromima. Građani BIH svakako idu na šaltere gdje se kontroliraju putnici koji nisu iz EU", pojašnjeno nam je u Graničnoj policiji BiH.

Kako su naveli, ovo nije prvi put da Njemačka u posljednje vrijeme uvodi slične mjere, a što je, između ostalog, demonstrirano i tokom migrantske krize.

Podsjetimo, ministar unutrašnjih poslova Thomas De Maiziere izjavio je da je prioritet da se sigurnost podigne na maksimalan nivo za vrijeme samita lidera G-20 koji će se održati 7. i 8. jula u Hamburgu. Dodao je da je Njemačka za te mjere dobila odobrenje i od Evropske komisije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije