Njemačka: Otpor liberalizaciji viznog režima s BiH

Radiosarajevo.ba
Njemačka: Otpor liberalizaciji viznog režima s BiH

U pojedinim njemačkim pokrajinama pojačava se otpor protiv planova Evropske komisije za liberalizaciju viznog režima s trećim zemljama.

Tako je u intervjuu za Neue OZ (Osanbruecker Zeitung) ministar unutarnjih poslova Donje Saksonije Uwe Schünemann izjavio da bi liberalizacija viznog režima "s problematičnim državama kao što su Albanija, Libija i Bosna i Hercegovina bila sigurnosni rizik za Njemačku".

Na molbu Fene da ocijeni ovu izjavu ministra Schünemanna, visoki predstavnik Valentin Inzko je rekao da ne želi komentirati izjave njemačkih političara jer su u Njemačkoj izbori za desetak dana.

"Međutim, siguran sam da je Njemačka jedan od najvećih prijatelja BiH. To pokazuje koliko je primila izbjeglica, koliko je donirala BiH, koliko je vojnika imala u BiH, koliko ima programa u BiH", rekao je on.

Visoki predstavnik je uvjeren da će, kada BiH završi što je preostalo od uvjeta za liberalizaciju viznog režima - četiri-pet zakona i izdavanje biometrijskih pasoša, doći do saglasnosti u okviru Evropske unije, uključujući Njemačku, za liberalizaciju viznog režima. U tom slučaju je najavio podršku i svoje zemlje, Austrije.

Ako BiH ispuni sve te uvjete, kao druge zemlje u regionu (Crna Gora, Srbija i Makedonija), Inzko smatra da neće biti nikakvih prepreka za liberalizaciju viznog režima, osim što može doći do vremenske razlike od nekih šest mjeseci.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije