Njemačka ministrica u posjeti BiH: 'Očekujem da ćete uskladiti viznu politiku sa EU'

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka ministrica u posjeti BiH: 'Očekujem da ćete uskladiti viznu politiku sa EU'
Foto: DPA / Nancy Faeser

Rješavanje problema neregularnih migranata koji preko Bosne i Hercegovine dolaze u Europsku uniju i Njemačku bilo je povod za posetu nemačke ministarke unutrašnjih poslova Nancy Faeser Sarajevu.

Broj ulazaka preko BiH je u posljednje vrijeme porastao.

Iz vladinih krugova u Berlinu u utorak, 11. juna je rečeno da je u razgovorima sa predstavnicima vlasti BiH bilo riječi o zaštiti granica kao i o saradnji u deportaciji migranata, viznom režimu i borbi protiv organizovanog kriminala.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

Od kako je Srbija pooštrila kontrole na svojim aerodromima, porastao je broj ljudi koji u Njemačku stiže preko Sarajeva, javlja DPA.

Prošle godine je u BiH doputovalo 35.000 državljana Turske više, nego što je iz nje zvanično otišlo, a uz to i oko 14.000 ruskih državljana i 6.800 Kineza. Ministrica Feaser stoga je izrazila očekivanje da će BiH uskladiti svoju viznu politiku sa Europskom unijom.

Ministricu je u radnoj posjeti pratio predsjednik Savezne policije Dieter Romann. Rečeno je da je BiH kao zemlja sa perspektivom za ulazak u EU među prioritetnim državama u okviru pomoći u izgradnji policijskih kapaciteta i za jačanje policijskih struktura u oblasti vladavine prava.

Njemačka delegacija je, prema navodima izvora, ponudila podršku u obuci policije, kako bi BiH, između ostalog, mogla efikasnije da sprovodi svoje zadatke u oblasti zaštite granica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije