Nizozemska ministrica odbrane posjetila Sarajevo, nakon čega ide u Potočare

6
Radiosarajevo.ba
Nizozemska ministrica odbrane posjetila Sarajevo, nakon čega ide u Potočare
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Podžić i Ollongern

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić je u nedjelju u službeni posjet primio delegaciju Ministarstva odbrane Kraljevine Nizozemske, na čelu s ministricom odbrane Kajsom Ollongern.

Sastanku u Domu Oružanih snaga u Sarajevu, između ostalih, prisustvovali su i ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Jan Waltmans, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, pomoćnik ministra obrane BiH za politku i planove Dženan Redžo i pročelnica Ureda zamjenika ministra obrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić, sa sardnicima.

Sagovornici su razgovarali o mogućnostima proširenja bilateralne vojne saradnje dviju zemalja, bh. putu ka europskim i euroatlantskim integracijama te važnosti EUFOR-ove misije Althea u BiH. Razgovaralo se i o aktualnoj sigurnosnoj situciji u Europi te utjecaju te situacije na Zapadni Balkan i BiH.

Preminuo čovjek koji se zapalio ispred sudnice u kojoj traje proces protiv Donalda Trumpa

Preminuo čovjek koji se zapalio ispred sudnice u kojoj traje proces protiv Donalda Trumpa

Vojna delegacija EU kod Podžića: Evropski put BiH se mora ubrzati, imate našu podršku

Vojna delegacija EU kod Podžića: Evropski put BiH se mora ubrzati, imate našu podršku

Ministrica Ollongern je istaknula da je u MO BiH došla u sklopu njenog dvodevnog posjeta Srebrenici, kako bi odala počast žrtvama genocida. Naglasila je da Nizozemska razmatra šire uključenje oružanih snaga Nizozemske u sastav EUFOR-a u BiH te različite vidove potpore daljeg razvoja odbrambenog sistema BiH. Posebno se zahvalila na pomoći koju je MO BiH pružilo u realizaciji posjeta veterana nizozemskog mirovnog bataljuna Srebrenici.

Ministar Podžić se zahvalio na različitim projektima potpore koju je nizozemska vlada pružala Bosni i Hercegovini u prošlosti te izrazio nadu da će vojna saradnja dviju zemalja postati intenzivnija, kako kroz NATO-ov novi paket podrške razvoju sposobnosti OS BiH tako i na bilateralnom osnovu. Naglasio je da je aktivna nazočnost EU i NATO-a u regiji važna za očuvanje stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanka sa delegacijom MO BiH, ministrica Ollongern se uputila u Srebrenicu, gdje će posjetiti Memorijalni centar u Potočarima i razgovarati sa srebreničkim majkama. U ponedjeljak će prisustvovati komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici te razogovarati sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice Christianom Schmidtom i zapovjednicima EUFOR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije