Ništa od zabrane negiranja holokausta i genocida

Radiosarajevo.ba
Ništa od zabrane negiranja holokausta i genocida

Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, useljeništvo, izbjeglice i etiku Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije dala pozitivno mišljenje za prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači zastupnici Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić. 

Negiranje genocida, nepoželjna tema u parlamentu

Njegovanje kulture zaborava umjesto sjećanja

Odgođeno je izjašnjavanje o pravilniku o provođenju Kodeksa ponašanja zastupnika i izaslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, na temelju Odluke o davanju saglasnosti Zajedničke komisije za administrativne poslove PSBiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

Usvojen je zaključak da radna grupa, u koju su imenovani Dragutin Rodić, Nermina Kapetanović, Mladen Ivanković Lijanović i Niko Lozančić, preispita odredbe Kodeksa ponašanja zastupnika i izaslanika u PSBiH, kao i odredbe pravilnika o provođenju Kodeksa. 

Odlučeno je da radna grupa u koju su imenovani Aleksandra Pandurević, Halid Genjac i Josip Merdžo izvrši uvid u pristigle prijave povodom javnog poziva za kandidiranje u članstvo Vijeća nacionalnih manjina BiH, te dostavi Zajedničkoj komisiji prijedlog imena kandidata za članstvo u Vijeće nacionalnih manjina BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije