Ništa od prvomajskih protesta radnika: 16 sindikata otkazalo Bajramoviću

A. D.
Ništa od prvomajskih protesta radnika: 16 sindikata otkazalo Bajramoviću
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Čak 15 od 24 sindikata koliko ih djeluje unutar Saveza samostalnih sindikata BiH odgovorilo je negativno na poziv čelnika ovog saveza Ismeta Bajramovića da se 1. maja održe tradicionalni sindikalni protesti.
Prema aktima u koje je imao uvid Radiosarajevo.ba, to su učinili Sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu, Sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBIH, Sindikat rudara, Sindikat šumarstva, prerade drveta i papira, Sindikat radnika hemije i nemetala, Sindikat BH Pošta, Sindikat Elektroprivrede BiH, Sindikat željezničkih radnika, Sindikat elektroenergetskih radnika, Sindikat policije, Sindikat penzionera, Sindikat radnika nafte i petrohemije, Sindikat građevinara, Sindikata Elektroprivrede HZHB, Sindikata saobraćaja i veza, te PP DIVUT.

Većina ih je navela da nisu protiv protesta, ali ne pod aktuelnim vodstvom SSSBiH, traživši  hitno održavanje nastavka 14. Kongresa.

Treba podsjetiti da od kraja februara traju pokušaji da se održi prekinuti kongres na kojem se treba izabrati novo rukovodstvo. Krovna sindikalna organizacija je podijeljena kada je riječ o izboru novog predsjednika SSSBIH između kandidata Selvedina Šatorovića i Redže Kurića. Iako Kurić ima većinsku podršku, delegati okupljeni oko Šatorovića su napustili februarski Kongres 

Nakon toga je pet sindikata objavilo da su prestali plaćati članarinu Savezu samostalnih sindikata BiH

Svi oni od Bajramovića traže da se održi sjednica glavnog odbora na kojoj bi bila donesena odluka o nastavku prekinutog kongresa.

 Poziv sindikatima  - undefined

Print Screen:  Poziv sindikatima

Međutim, Bajramović je u dopisu odaslanom sindikataima prije nekoliko dana naveo da se nisu stekli uvjeti za održavanje sjednice Glavnog odbora na kojoj bi se trebala donijeti odluka o nastavku kongresa

A umjesto protesta, Bajramović je za 1. maj predložio postavljanje punktova na kojima će se dijeliti promotivni materijali i vršiti anketiranje građana u vezi sa osnovnim radničkim pravima u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije