"Sada je odgovornost na Tužilaštvu BiH da procesuira sve negatore genocida"

2
Radiosarajevo.ba
"Sada je odgovornost na Tužilaštvu BiH da procesuira sve negatore genocida"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Odluka visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne izmjene zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina predstavlja civilizacijski iskorak i dug prema svim žrtvama tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

„Nažalost, već duže vremena svjedočimo institucionaliziranom negiranju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina iako su međunarodni i domaći sudovi jasno utvrdili kvalifikaciju zločina i odgovorne pojedince i institucije. Praksa negiranja najdublje vrijeđa sve žrtve, preživjele i članove njihovih porodica i predstavlja necivilizacijski akt koji nikako ne doprinosi izgradnji povjerenja u Bosni i Hercegovini“, stoji u reakciji Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde pozdravljaju Inzkovu odluku koja predstavlja civilizacijski iskorak i nudi mogućnost za izgradnju pravednijeg društva.
„Inzkova odluka, iako zakašnjela, predstavlja značajan iskorak i odgovor na opetovano negiranje genocida. Vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS su negiranje genocida i počinjenih zločina, kroz različite komisije, podigli na jedan institucionalni nivo koji u potpunosti negira nalaze međunarodnih i domaćih sudova, vrijeđa žrtve i preživjele, a budućim generacijama nameće teret kolektivne odgovornosti. Vjerujemo da je ovo prilika i da se kao društvo odredimo da veličanjem odgovornih za najteže zločine kao i veličanje zločinačkih politika ne mogu biti osnova za izgradnju bolje budućnosti“, dodaju iz Naroda i Pravde.

U konačnici, navode iz Naroda i Pravde, ovo je iskorak koji je u potpunosti u skladu sa evropskim vrijednostima koje se tiču suočavanja sa prošlošću.

„Bez obzira na buku i nervozu vlasti u bh. entitetu RS, vjerujemo da je ovo prilika za jedan iskorak, a velika odgovornost sada je na Tužilaštvu BiH. Izuzetno je važno da se insistira na provođenju ovog zakona, da pojedinci i institucije koji negiraju genocid i ratne zločine budu procesuirani kako bi bila poslata jasna poruka da postoji crvena linija koja se ne smije preći“, stoji na kraju saopćenja Naroda i Pravde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije