NiP: Pozivamo Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i Semira Efendića da izađu pred građane

13
Radiosarajevo.ba
NiP: Pozivamo Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i Semira Efendića da izađu pred građane
Foto: Narod i pravda / Narod i pravda, predsjednik stranke Elmedin Konaković

Nakon što nije usaglašen tekst nacrta Reformske agende čime je Bosna i Hercegovina izgubila 70 miliona KM iz EU danas, 24. jula oglasili su se iz Naroda i pravde.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Rušenje Reformske agende od strane SDA, DF-a i Stranke za BiH preko četiri kantona u kojima su na vlasti, a koji su danas jedini bili protiv ovog dokumenta, teško je objašnjivo bilo kakvim političkim razlogom, zbog nesagledivosti direktne i indirektne štete koja je prouzrokovana.

Kako je FBI za manje od sat vremena uspio otključati mobitel Trumpova atentatora?

Kako je FBI za manje od sat vremena uspio otključati mobitel Trumpova atentatora?

Neshvatljivo je bilo i dosadašnje SDA-ovo rušenje razvojnih strategija, socijalnih zakona i drugih akata koji su donosili direktnu korist građanima. Međutim, blokiranje Reformske agende koja građanima Bosne i Hercegovine donosi dvije milijarde maraka, zaslužuje da se okarakterizira kao direktni udar na državu i njene građane i najoštrije osudi od šire zajednice. Ovo je antidržavni čin, usmjeren direktno protiv interesa svakog građanina, potez koji se ne može razumno objasniti niti opravdati.

Ako je u cilju SDA i njenim satelitima DF-u i SBiH-u bilo prikupljanje političkih poena za lokalne izbore, katastrofalan je način koji su izabrali.

Konaković: Izetbegović je danas sa poslušnicima iz SDA/DF/SBiH svakom građaninu BiH uzeo 600 KM

Konaković: Izetbegović je danas sa poslušnicima iz SDA/DF/SBiH svakom građaninu BiH uzeo 600 KM

Dok druge proziva za izdaju državnih interesa, upravo je SDA nekoć glasala za mehanizam koordinacije kojim su državu potpuno razvlastili u procesu pristupa EU, a pravo veta i blokade omogućili kantonima. Znali smo da će se putem mehanizma koordinacije praviti blokade, ali da će ih za to koristiti 'državotvorne' SDA, DF i SBiH bilo je previše za očekivati bilo kome.

Tekst Reformske agende usaglašen je sa EU. Sve razloge koje SDA navodi da bi opravdala svoj rušilački pohod, spremni smo sa njenim predstavnicima javno prodiskutirati, red po red, slovo po slovo. Reformska agenda donosila je direktni pristup novcu za jačanje državnih institucija, za gradnju autoputeva i brzih cesta, za čitav niz kapitalnih projekata, za indirektno povećanje primanja građana, za poslove privredi, za tehnološki razvoj i digitalizaciju, za željeznički transport, energetsku efikasnost, za edukacije, nova znanja i tehnologije, za bolje pravosuđe, za investicije ...

Znali smo da ćemo na evropskom putu BiH imati borbe sa onima koji otvoreno govore i rade protiv Bosne i Hercegovine, ali da ćemo na tom putu dobiti 'metak u leđa' i otvoreno suprotstavljanje od onih koji sebe vole nazivati 'probosanskim snagama', i pored svih saznanja o dosadašnjim izdajama i šteti koju su nanijeli ovoj zemlji i njenim građanima, nismo očekivali.

Stoga pozivamo Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i Semira Efendića da izađu pred građane i duboko im se izvine za svu štetu koju su im nanijeli i nanose. Nama je ovo, nažalost, još jedna potvrda da će SDA između države i vlastitih kvazi interesa uvijek i rado prodati državu. Potvrda je ovo, na kraju krajeva, da je slanje SDA, DF-a i Stranke za BiH u opoziciju vitalni interes države Bosne i Hercegovine".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije