Nikšić zahvalio EP-u na usvajanju amandmana o osudi separatizma Dodika

0
Radiosarajevo.ba
Nikšić zahvalio EP-u na usvajanju amandmana o osudi separatizma Dodika
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić uoči Kongresa partije

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Nermin Nikšić danas je uputio pismo zahvale predsjednici socijaldemokratske grupacije u Evropskom parlamentu (EP) Iratxe García Pérez zbog usvajanja amandmana kojim je EP osudio separatizam Milorada Dodika i njegovih sljedbenika.

"Dozvolite da Vam se ovim putem zahvalim u svoje ime, u ime SDP BiH, kao i u ime svih građana naše države zbog predlaganja i izglasavanja amandmana na godišnji izvještaj Odbora za vanjske poslove EP-a u vezi sa aktuelnom krizom u našoj zemlji. Molimo Vas da u naše ime posebnu zahvalu prenesete zastupnicima Pedru Marquesu, Toninu Piculi i Thijsu Reutenu, podnositeljima amandmana", navodi Nikšić u pismu.

Nadalje, ističe kako je usvajanje amandmana kojeg su predložila tri socijaldemokratska zastupnika, a iza njih stala cijela socijademokratska grupacija u parlamentu, od ogromnog značaja, te da se radi o jednom od najvažnijih rezultata saradnje sestrinske grupacije u EP-u sa SDP-om BiH.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

"Drago mi je što ste na ovaj način potvrdili Vašu opredijeljenost za zaštitu suvereniteta i jedinstva Bosne i Hercegovine. Tu opredijeljenost su u više navrata iskazivali zastupnici iz naših sestrinskih partija na sastancima u Berlinu, Briselu, Sarajevu, te na brojnim konsultativnim sastancima u različitim formama", navodi se u pismu.

Kako se nadalje navodi, amandman kojim je EP osudio separatizam Milorada Dodika i njegovih sljedbenika, te pozvao na uvođenje sankcija separatistima, snažan je i odlučan korak evropskih institucija ka zaustavljanju i sankcionisanju separatista, širitelja mržnje, nepovjerenja i etničkog eksluzivizma.

"Zahvaljujem Vam što ste zauzeli stranu istine, stranu progresivnog građanskog društva, stranu bosanskohercegovačkih socijaldemokrata i stabilne, suverene Bosne i Hercegovine. U vrijeme duboke krize u koju je naša država uvučena zbog poteza radikalnih separatista, socijaldemokrate su još jednom pokazale hrabrost, odlučnost, snagu i jedinstvo", ističe se u pismu.

Uz napomenu kako su uvjeravanja koja su dobili od zastupnika iz grupacije socijalista i demokrata - da separatizam neće proći bez odgovora, na najbolji način potvrđena jučerašnjim usvajanjem spmenutog amandmana, Nikšić konstatira kako posebno imponuje što je još jednom potvrđeno da su zastupnici iz reda PES-a nositelji progresivnih aktivnosti.

"Tako se još jednom pokazalo da je ideja i saradnja koju njegujemo najustrajnija i najodlučnija brana retrogradnim silama i antidemokratskim utjecajima u našoj državi, ali u cijeloj Evropi. Uvjereni smo da će, u saradnji sa SDP-om BiH, naša grupacija u EP-u nastaviti da predvodi borbu protiv radikalnog nacionalizma i agresivnog nasrtaja na suverenitet naše zemlje, te da ćemo iz te borbe zajedno izaći kao pobjednici", navodi Nikšić u pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije